Eerste vluchthuis voor holebi’s en transgenders geopend: ‘Jammer dat aparte hulp nog nodig is’
Themabeeld Foto: dpw

Jongeren die thuis niet meer welkom zijn vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit kunnen voortaan aankloppen bij een vluchthuis in Brussel. Dat is een primeur voor België. ‘Toch blijft ook sensibilisering nodig’, reageert Marcia Poelman, voorzitter van het Roze Huis in Antwerpen.

Jongeren krijgen in het huis letterlijk een dak boven het hoofd, maar worden ook psychologisch en juridisch begeleid. En dat is nodig, want tussen de twintig en vijftig procent van de dakloze jongeren in de wereld zijn holebi en/of transgender. Dat schat Victor Madrigal-Borloz, VN-Onafhankelijk Expert inzake Seksuele Oriëntatie en Genderidentiteit.

Wekelijks vragen jongeren hulp aan het Brusselse Regenbooghuis, de koepel van holebi en transgenders. Vaak hebben ze problemen thuis nadat ze uit de kast kwamen. De doelgroep van het huis is vooral 18 tot 25-jarigen, omdat zij volgens de initiatiefnemers het meest fragiel zijn.

‘Het is een fantastisch initiatief, maar jammer dat het nog steeds nodig is’, zegt Poelman. ‘We moeten blijven inzetten op sensibilisering in de samenleving, want het is jammer dat er nog aparte hulp nodig is voor holebi’s en transgenders.’ In een ideale wereld kunnen kwetsbare mensen volgens Poelman altijd terecht in de reguliere opvang. ‘Vandaag is in de reguliere opvang niet altijd de juiste expertise toegankelijk, daarom is specifieke opvang wel goed’, zegt ze. ‘Maar we moeten in de rest van de maatschappij ook blijven inzetten op aanvaarding.’

In Antwerpen zijn geen plannen om zo’n opvanghuis in te richten. ‘We gaan eerst samenzitten met verschillende partners om een zicht te krijgen op de situatie in Antwerpen,’ aldus Poelman. ‘We gaan nadenken wat we kunnen doen.’