Frederik Delbart is uitgeroepen tot designer van jaar, een initiatief van Biënnale Interieur en Knack Weekend/Le Vif Weekend dat alweer voor de dertiende keer werd uitgereikt.

‘Delbart tracht alle aspecten van vormgeving te verkennen: van het prille ontwerp tot het strategisch denken. Zijn ontwerperstaal getuigt dan ook van een onwaarschijnlijke authenticiteit’, aldus de jury over hun laureaat.

De 30-jarige productontwikkelaar ontwerpt voor bedrijven als Aluci, TAL, Moome, Per/Use en werkt als creatief directeur voor Quinalux en Recor. Hij laat zich niet beperken en ontwierp in zijn korte carrière naast meubels en verlichting ook bestek en zelfs een waterfiets.

‘Voor mij is de symbiose tussen functie en materiaal belangrijk. Mijn inspiratie komt uit architecturale constructies en materialen, maar net zo goed uit anonieme objecten uit de geschiedenis. De ontwerpen moeten verrassen, maar zijn tegelijkertijd begrijpbaar, tastbaar en onbevangen’, zei Delbart in een eerder interview met De Standaard Magazine.

Op Biënnale Interieur, van 18 tot en met 22 oktober in Kortrijk Xpo, krijgt Delbart zijn eigen stand. ‘Dat wordt ook heel interessant voor mezelf, want het zal de eerste keer zijn dat ik al mijn producten op dezelfde plek samen zie.’