Orkaan Michael is woensdag aan land gegaan in Florida en richt er heel wat schade aan. Op de eerste beelden uit het rampgebied is te zien hoe daken werden weggeblazen en bomen en elektriciteitspalen afgerukt. Die beschadigden heel wat auto’s. Er is ook al sprake van minstens één dode. De orkaan werd op voorhand bestempeld als ‘extreem gevaarlijk’.

De orkaan, met windsnelheden tot 250 kilometer per uur, ging woensdag aan land in het kuststadje Mexico Beach. Het gebied lijkt wel herschapen in een oorlogszone, getuigen journalisten ter plaatse. Een deel van de huizen staan onder water en bijna alle bomen zijn afgerukt.

De orkaan is nu een categorie 4. Dat is de op een na hoogste categorie. Meer dan 311.000 huizen en bedrijven in Florida, Alabama en Georgia zitten zonder stroom.

Ongeveer 375.000 inwoners kregen het advies om het gebied te verlaten, maar niet iedereen heeft dat gedaan. Er werden tientallen schuilplaatsen ingericht. In Tallahasee is de luchthaven gesloten en bleven ook de meeste winkels dicht.

In de buurt van Greensboro kwam een man om het leven doordat een boom op zijn huis viel, zo bevestigen de autoriteiten.

 

Noodtoestand

De reddingsdiensten zijn massaal uitgerukt om de schade op te meten en slachtoffers te helpen, aldus de gouverneur van Florida, Rick Scott. In de staat is de noodtoestand van kracht, net zoals in Alabama en Georgia. Volgens Scott kan orkaan Michael de zwaarste storm in decennia worden.

De orkaan Michael trekt intussen verder noordwaarts en zou woensdagavond (lokale tijd) het zuidoosten van Alabama en het zuidwesten van Georgia bereiken. De windsnelheden zouden wel afnemen.

‘Extreem gevaarlijke’ orkaan Michael bereikt Florida: veel schade en minstens één dode
Het gebied lijkt wel herschapen in een oorlogszone, getuigen journalisten ter plaatse. Foto: AFP
‘Extreem gevaarlijke’ orkaan Michael bereikt Florida: veel schade en minstens één dode
Meer dan 311.000 huizen en bedrijven in Florida, Alabama en Georgia zitten zonder stroom. Foto: AFP