'800.000 euro in beslag genomen in Servië'
Foto: Photo News

In het kader van het onderzoek naar spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic zijn er 44 huiszoekingen gebeurd in België en 13 in het buitenland. De speurders gingen onder meer op zoek naar de transferdossiers waar de twee bij betrokken waren. In Servië zou 800.000 euro in beslag genomen zijn tijdens de huiszoekingen.

Woensdagochtend werden in totaal 44 huiszoekingen verricht in ons land. Zo waren er huiszoekingen bij Anderlecht, Club Brugge, KRC Genk, AA Gent, KV Kortrijk, KV Mechelen, Sporting Lokeren, Oostende en Standard, volgens de laatste stand van zaken. Naast de voetbalclubs zijn onder meer ook huiszoekingen verricht bij een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, juweliers, journalisten en enkele mogelijke medeplichtigen. 

Club Brugge liet al weten volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen. Trainer Ivan Leko, een goede vriend van Veljkovic, is niet op de club komen opdagen en werd ondervraagd.

 

Zijn advocaat, Walter Van Steenbrugge, gaf een korte reactie aan Radio 1. 'Bij Club Brugge werden er administratieve stukken opgevraagd. Het heeft geen betrekking op Club Brugge of op de directie van Club. De documenten die werden opgevraagd zijn contracten tussen spelers en de makelaars.'  

Aan De Tijd zei Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge: 'De speurders wilden inzage in contracten en facturatie. Die hebben we gegeven. Daaruit zal blijken dat alles zuiver en in orde is. Wij nemen onze trainer Ivan Leko in bescherming. Als coach van Club Brugge valt hem niets te verwijten.'

Bij Standard is er bijzondere aandacht voor de transferdossiers van Mogi Bayat: dat geldt voor trainer Michel Preud’homme, Adrien Trebel, Dieumerci Ndongala en Obbi Oulare. Ook de transfers van Veljkovic worden nader onder de loep genomen: dat zijn Aleksandar Jankovic, Filip Mladenovic en Milos Kosanovic.

Naast makelaars Bayat, Veljkovic en Leko zijn ook Herman Van Holsbeeck (de ex-manager van Anderlecht die vaak zaken deed met Bayat) en Sébastien Delferière en Bart Vertenten (beiden topscheidsrechters) meegenomen voor verhoor, voor zover nu bekend is.

Charleroi niet genoemd

Opvallend: bij Charleroi zouden nog geen huiszoekingen hebben plaatsgevonden terwijl die club in handen is van Mehdi Bayat, de broer van de geviseerde makelaar. 

'Ik val volledig uit de lucht', stelde Mehdi Bayat aan de krant L'Avenir. 'Ik heb geen enkel idee wat er aan het gebeuren is met mijn broer. Charleroi heeft in ieder geval niets te maken met die zaken, de club wordt dan ook niet onderzocht. We doen geen zaken met Mogi.'
 

Buitenlandse huiszoekingen

Ook in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië werden in totaal 13 huiszoekingen verricht. Bij deze operaties waren 36 politiemensen betrokken. Volgens bronnen van Het Nieuwsblad vonden er vandaag 6 huiszoekingen plaats in Servië, meer bepaald in Belgrado en Nis. Daarbij zou 800.000 euro in beslag zijn genomen. Volgens Servische media gaat het ook in dat geval om witwaspraktijken.

Lees het officiële persbericht van het federaal parket: