Ook ex-advocaat Anderlecht opgepakt
Laurent Denis Foto: rr
Behalve de makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, trainer Ivan Leko en oud-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck is ook ex-Anderlecht-advocaat Laurent Denis opgepakt in de operatie Schone Handen in het voetbal.

Het gerecht gaat vanochtend met de grove borstel door de Belgische voetbalwereld. Een hele reeks topfiguren uit de Jupiler Pro League is vanochtend van hun bed gelicht in een onderzoek naar financiële fraude maar ook matchfixing.

Volgens onze informatie viseert het onderzoek in de eerste plaats de spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Vejlkovic. Al de andere opgepakte personen, zijn op een of andere manier gelinkt met beide makelaars. De speurders gingen langs bij alle clubs die zaken hebben gedaan met Bayat en Veljkovic. 

Ex-advocaat Anderlecht 

Zo heeft de juridische rechterhand van Mogi Bayat die ook werd meegenomen voor verhoor, Laurent Denis, de twijfelachtige eer voor de tweede keer een hoofdrol te spelen in een groot schandaal in het voetbal. Eerder werd hij veroordeeld voor zijn aandeel in de zaak-Ye.

Laurent Denis raakte namelijk bekend als advocaat van La Louvière toen de Chinees Zheyun Ye daar spelers omkocht om wedstrijden te beïnvloeden voor de Aziatische gokmaffia. Denis werd niet veroordeeld voor het omkopen zelf, maar voor het beheer van een rekening waar Ye geld op stortte en waar vervolgens de malafide makelaar Pietro Allatta spelers mee betaalde.

Ook na zijn veroordeling van één jaar cel met uitstel bleef Laurent Denis actief als advocaat, gespecialiseerd in sportrecht. Hij werkte voor uiteenlopende klanten als Anderlecht, Lokeren, AA Gent, maar ook voor trainers als Georges Leekens en Trond Sollied en spelers als Emile Mpenza en Jonathan Legear. Sporadisch was hij ook zelf als makelaar actief en nam hij een loopje met de deontologie van zijn beroep.

Herman Van Holsbeeck

Naast de twee makelaars en de ex-advocaat van Anderlecht zijn onder anderen ook ex-Anderlecht manager Herman Van Holsbeeck en topscheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière opgepakt voor ondervraging.

Van Holsbeeck deed als manager van RSC Anderlecht veel zaken met Bayat. Mogi Bayat is ongetwijfeld de machtigste makelaar van het land. Hij doet zaken met alle grote clubs in de Jupiler League, onder andere met RSC Anderlecht.

Zeer schimmig 

Het gerecht heeft aanwijzingen dat de financiële zaken van Bayat en vooral dan zijn transfers op zijn zachtst gezegd zeer schimmig zijn. Bayat wordt volgens onze bronnen zelf niet verdacht van matchfixing. De speurders gingen vanochtend bij RSC Anderlecht op zoek naar informatie over de transfers van Bayat.

Dejan Veljkovic komt minder in de belangstelling dan Bayat, maar is ook een grote makelaar. Hij plaatste de voorbije jaren vooral spelers bij KV Mechelen en Lokeren. Maar hij heeft ook goeie relaties bij andere clubs. Onder anderen Club Brugge-coach Ivan Leko is een goeie relatie van Veljkovic. Ook Leko werd meegenomen voor verhoor. De speurders gingen ook in Brugge langs op zoek naar transferdossiers.

 

Net zoals bij Bayat zouden ook de financiële zaken van de Serviër bijzonder schimmig zijn. Hij wordt volgens onze informatie in tegenstelling tot Bayat wel verdacht van matchfixing.

Topscheidsrechters Bart Vertenten en Sebasien Delferière zijn - zo blijkt - goeie vrienden van makelaar Veljkovic. Het gerecht wil hun rol onderzoeken bij eventuele matchfixing.

Naast de operatie in ons land werden er volgens onze bronnen huiszoekingen in het buitenland gedaan waar Bayat en Veljkovic hun bezittingen hebben. Onder anderen in Malta, Cyprus, Macedonië en Servië.

Lees het officiële persbericht van het federaal parket: