Banksy toont hoe hij versnipperaar installeerde
Het versnipperde werk ‘Meisje met Ballon’ van Banksy Foto: rr

De kunstenaar Banksy toont hoe hij een jaar geleden de versnipperaar in de lijst van een kunstwerk verstopte, ‘voor mocht het ooit verkocht worden op een veiling’. Toen zijn werk ‘Meisje met Ballon’ voor 1,1 miljoen euro onder de hamer ging, kwam de versnipperaar in actie.

De gasten van veilinghuis Sotheby’s in Londen wisten niet wat ze zagen, toen een schilderij van Banksy plots zichzelf begon te versnipperen. ‘Wij zijn net gebanksyd’, aldus Alex Branczik, de directeur van Sotheby’s.

In een video op zijn Instagram laat Banksy beelden van de veiling zien, en ook het moment waarop het werk versnipperd werd. ‘The urge to destroy is also a creative urge’, staat bij de video te lezen, een quote van Picasso.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

. "The urge to destroy is also a creative urge" - Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on

Het veilinghuis is niet zeker wat dit betekent voor de verkoop. ‘We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt en zijn aan het uitzoeken wat dit voor de veiling betekent’, zegt Branczik. Want het werk is nu natuurlijk wel stuk. Al is dat volgens enkele kunstkenners niet eens zo erg, omdat de repen stof nu wellicht nog meer waard zijn door de actie van Banksy. Of de koper het daarmee eens is, is nog niet bekendgemaakt. ‘Daarover zijn we nog in gesprek. De koper is even verrast als wij’, aldus Branczik.

 

Banksy staat bekend om zijn provocerende anonieme acties. Hij raakte bekend als straatkunstenaar door zijn onaangekondigde humoristische, beklijvende, politiek getinte werken.