De regisseur verscheen samen met acteurs Victor Polster en Arieh Worthalter op de kleurrijke trappen van de Gentse cinemazaal Kinepolis. Ook journalist Bo Van Spilbeeck en topdokter Guy T’sjoen trekken de trappen op.

De film rond gender en identiteit is de Belgische inzending voor de Oscars en krijgt dinsdag zijn eerste Belgische vertoning voor een select publiek. Het filmfestival hult haar loper enkel dinsdag in een regenboogvariant maar het filmfestival staat dit jaar wel volledig in het kader van de thematiek. Het publiek kan bij aankoop van elk filmticket een bedrag doneren en er zullen ook benefietvoorstellingen georganiseerd worden van ‘Girl’ op 14 oktober.

De komende dagen zakken tal van internationale gasten af naar Gent, zoals onder meer Jacques Audiard (‘The Sisters Brothers’), Thomas Vinterberg (‘Kursk’) en Gaspar Noé (‘Climax’). Daarnaast komt er heel wat talent van eigen bodem langs om hun films of series te presenteren, zoals Veerle Baetens, Natali Broods, Tom Lenaerts, Tom Dewispelaere, Matteo Simoni, Mahmoud Ben Mahmoud, Kenneth Mercken en Felix van Groeningen.

Op de openingsavond reikt het festival ook haar eerste prijs uit aan Dirk Impens, producent van ‘Girl’ en ‘De Bende van Jan de Lichte’. Die ontvangt met zijn productiehuis Menuet de Joseph Plateau Honorary Award, een bekroning voor gasten die een speciale bijdrage leveren aan de kunst van het filmmaken. Het is de vijfde keer dat een film van Menuet het festival opende na ‘Daens’, ‘Brylcream Boulevard’, ‘De helaasheid der dingen’ en ‘The Broken Circle Breakdown’.

Tot en met 19 oktober worden meer dan 120 films vertoond op het 45e Film Fest Gent. Dat loopt van 9 tot en met 19 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit en KASKcinema en Capitole Gent.