Gevangeniswezen verhuist 45-tal gedetineerden uit Sint-Gillis na kritiek op overbevolking

Het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen gaat de komende drie dagen 45 gedetineerden vanuit Sint-Gillis overplaatsen naar andere inrichtingen. Op die manier moet de overbevolking in de inrichting worden aangepakt. Dat deelt het Gevangeniswezen mee.

De overbrengingen zullen vanaf woensdag worden gestart. 'De komende drie dagen zullen de ongeveer 45 gedetineerden getransfereerd worden naar verschillende inrichtingen, verspreid over het hele land', zegt Kathleen Van De Vijver, de woordvoerder van het Gevangeniswezen. Om welke gevangenissen het gaat, wordt niet gespecifieerd. 'Het gaat om inrichtingen in zowel Vlaanderen als Wallonië', klinkt het.

De overbevolking in de gevangenis werd de voorbije dagen al verschillende keren aangeklaagd. Het plafond voor het aantal gevangenen, dat vastgelegd is op 850, wordt volgens de vakbond VSOA 'sinds december 2017 al bijna dagelijks overschreden, met uitzondering van de maand juli 2018'. De gevangenis beschikt over 578 cellen, in theorie bedoeld voor individueel gebruik.
Volgens Van De Vijver zaten er dinsdagochtend 897 mensen in de gevangenis van Sint-Gillis. 'Met de transfers van de komende dagen, is het de betrachting om op 850 uit te komen.'

Burgemeester Piqué

Ook de burgemeester van Sint-Gillis, Charles Picqué (MR), had de overbevolking aangeklaagd. Hij had contact opgenomen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V), met de vraag om onmiddellijk maatregelen te nemen zodat het aantal gedetineerden weer tot een aanvaardbaar niveau zou zakken. Hij wilde dat er gevangenen worden overgebracht naar andere plaatsen in het land. Als dat niet zou gebeuren, zou de burgemeester bij arrest besluiten dat er geen nieuwe gedetineerden meer binnen mogen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig