De mammoet van Hoboken keert even terug naar huis
Foto: BELGAONTHESPOT

Voor het eerst in meer dan honderdvijftig jaar keert de mammoet terug naar zijn vindplaats in de Antwerpse deelgemeente. Vanaf midden volgend jaar wordt het skelet er tijdelijk tentoongesteld in het Cultuurcentrum Gravenhof, na meer dan een eeuw van omzwervingen.

De mammoet werd destijds opgegraven tijdens de bouw van Fort 8 in Hoboken, een van de acht Brialmontforten, die deel uitmaakten van de fortengordel rond Antwerpen. Die moest de stad eind negentiende eeuw beschermen. Bij graafwerkzaamheden tussen 1860 en 1864 stootten arbeiders op een geïsoleerd mammoetenskelet. De vondst werd overgedragen aan het Koninkrijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in Brussel, waar het eerst stond opgesteld in de vaste collectie, maar er later werd vervangen door de mammoet van Lier.

‘De mammoet van Hoboken was destijds een belangwekkende vondst, met een relatief volledig skelet’, weet paleontoloog Koen Stein (VUB) die het project mee ondersteunt.

Na nog wat onderhandelingen en een definitief akkoord met het Belgisch Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), keert de mammoet definitief terug naar huis. ‘De hoop is om op termijn het skelet, of toch minstens een getrouw afgietsel ervan, een permanente stek te geven in Hoboken’, zegt Stein.