Parijs wil straat of plaats naar Jacques Brel noemen
Foto: Photograph: Maurice Zalewski/Gam

Parijs wil een straat of een plaats in de Franse hoofdstad noemen naar Jacques Brel, ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van het overlijden van de beroemde Belgische zanger.

Jacques Brel (1929–1978) blies zijn laatste levensadem uit in Parijs, en Frankrijk laat geen mogelijkheid onbenut om zich de Belgische chansonnier toe te eigenen. Maar waar zijn geboortestad Brussel zowel een plein als een laan naar Brel heeft vernoemd en een standbeeld van hem heeft geplaatst, is daar in Parijs geen sprake van. Al komt daar binnenkort misschien verandering in.

‘We hebben aan de arrondissementsburgemeesters gevraagd na te denken over zijn band met Parijs en ons voorstellen te doen’, zegt de Parijse schepen van Cultuur Christophe Girard dinsdag, op de sterfdag van Brel.

Hij ‘vierde de oevers van de Seine’, die stroomt in tien van de twintig Parijse arrondissementen, ‘woonde in de buurt van het park Montsouris’ en ‘ging vaak naar Montmartre’, luiden een aantal argumenten, die het stadsbestuur in overweging kan nemen om een plaats of een straat naar Brel te noemen.