Bokser wordt betonarchitecht: vijftig jaar Tadao Ando
De architect in zijn Kerk van het Licht Foto: Nobuyoshi Araki voor tadao ando

Het Centre Pompidou in Parijs blikt terug op het oeuvre van toparchitect Tadao Ando, een autodidact die de meest vooraanstaande Japanse architect van zijn generatie werd.

De 77-jarige Tadao Ando, een gewezen bokser die wereldwijd school maakt met zijn brute betonvormen, viert volgend jaar de vijftigste verjaardag van zijn architectenbureau en heeft in die tijd meer dan 300 projecten verwezenlijkt. In het Parijse Centre Pompidou opent daarom woensdag de tentoonstelling ‘Tadao Ando: le défi’, een retrospectieve voor de Japanse architect die in 1995 de Pritzkerprijs won.

De tentoonstelling verzamelt bijna vijftig van zijn grootste projecten aan de hand van 180 tekeningen en zeventig maquettes. Curatoren Frédéric Migayrou en Yuki Yoshikawa selecteerden onder andere zijn allereerste woonproject, huis Azuma in Sumiyoshi (1976), zijn veelgeprezen Kerk van het Licht in Osaka (1989) en La Bourse de Commerce in Parijs, dat volgend najaar zou moeten zijn afgewerkt.

Ook zijn werk op het Japanse eiland Naoshima komt uitgebreid aan bod, en dan vooral de dialoog tussen het natuurlijke landschap en de architectuur van Ando. Hij ontwierp drie musea op vraag van de steenrijke ondernemer die het in de jaren tachtig kocht en transformeerde tot een kunsteneiland.

Het Chichu Art Museum bijvoorbeeld ligt op een heuvel en bevindt zich zogoed als helemaal onder de grond. Aan de buitenkant zie je enkel een aantal betonnen uitsparingen, die als lichtkoker dienen voor de zalen eronder. Reisnotities en persoonlijke foto’s die Ando van het eiland maakte, worden voor het eerst aan een Europees publiek getoond.