Wat kan u met medische apps doen?
Foto: Phanie

Gezondheidsapps zitten in de lift. Maar wat kan u ermee doen? Dit zijn enkele voorbeelden die een idee geven van de mogelijkheden.

Volgens biomedicus Koen Kas is de gezondheidszorg van de toekomst preventief en gepersonaliseerd. Zo kan de manier waarop iemand stapt of de uitspraak van bepaalde klinkers op een medisch probleem wijzen. Van de ruim 160.000 apps en mobiele toepassingen die ons toelaten onze gezondheid op te volgen, zijn er wereldwijd hooguit 120 al medisch goedgekeurd. De eerste drie apps in de onderstaande lijst wachten in ons land op groen licht om te worden terugbetaald.

FibriCheck

Met deze gezondheidsapp kan u via de smartphone vroegtijdig hartritmestoornissen opsporen.

MoveUp

Deze app bezorgt patiënten via een slimme armband dagelijks een aangepast revalidatieprogramma, waardoor het risico op overbelasting wordt vermeden.

Remedus

Remedus zet in op de professionele monitoring en aangepaste begeleiding van patiënten die worden behandeld via thuisverzorging.

Diabetes Manager

Dit systeem analyseert bloedglucose-informatie en verzendt het in realtime. Op basis daarvan krijgt de diabetespatiënt advies over zijn behandeling en het nemen van medicatie.

iExaminer

Deze app moet het gemakkelijker maken om aandoeningen zoals een netvliesloslating en groene staar te detecteren. De oogspiegel kan op de meeste smartphones aangesloten worden.

Gaus Pixel App

Dokters en verplegers kunnen hiermee nauwkeuriger het bloedverlies van een patiënt tijdens een operatie meten.

iHealth Track Blood Pressure Monitor

Deze toepassing doet wat de naam doet vermoeden: de bloeddruk en hartslag meten. De gegevens kunnen dan doorgestuurd worden naar een app op een smartphone die de gegevens in grafieken giet.

Natural Cycles

Deze app wordt gepromoot als een alternatieve manier van contraceptie. Op basis van de lichaamstemperatuur en de menstruatiecyclus van de vrouw geeft de app aan wanneer de gebruiker seks kan hebben zonder zwanger te geraken. Deze app krijgt serieuze kritiek van experts.