Marokkaanse feministe gaat Solvay leiden
Ilham Kadri. Foto: rr.

De in Marokko geboren manager Ilham Kadri wordt de nieuwe ceo van Solvay.

Kadri zal op 1 maart de huidige directievoorzitter, Jean-Pierre Clamadieu, opvolgen aan het hoofd van de chemie- en materialengroep. Met de keuze voor Kadri kiest het bedrijf voor een in het oog springende ceo. Kadri staat bekend als een actief voorvechtster voor vrouwenrechten.

Momenteel is Ilham Kadri ceo van de Amerikaanse producent van schoonmaakmiddelen Diversey. Sinds ze daar in 2013 aan de slag ging, heeft ze het bedrijf grondig getransformeerd en verkocht aan Bain Capital. Voor Solvay speelt vooral haar ervaring een doorslaggevende rol. Ze werkte voordien bij divisies van Shell, UCB, Huntsman en Dow Chemical. Haar carrière speelde zich af op vier continenten.

Kadri, die opgroeide in Casablanca, heeft een Marokkaans en Frans paspoort, en is opgeleid tot ingenieur aan de Louis Pasteur-universiteit van Straatsburg. Ze werd door haar grootmoeder aangespoord te studeren, om zo te voorkomen dat ze via een huwelijk aan huis gekluisterd zou worden. Ze kent België goed, want ze werkte al in ons land voor Shell en UCB.

Voor haar inzet om jonge vrouwen aan te zetten tot een eigen carrière won ze verscheidene prijzen. Ze is gehuwd en heeft één kind. Ze woont momenteel nog in North Carolina, waar het hoofdkwartier van Diversey is gevestigd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in