Minderjarige migranten op straat gezet: 'Dit is slecht bestuur'
Maximiliaanpark, Brussel, 25 september 2018 Foto: belga
Als gevolg van ‘operationele problemen’ zijn 21 transmigranten niet aan de Dienst Vreemdelingenzaken, maar in Steenokkerzeel vrijgelaten.

In groepjes van twee of drie. Zo zijn vorige week donderdag 21 mensen te voet uit het administratief centrum voor transmigranten in Steenokkerzeel vertrokken. Ongeveer de helft van hen was minderjarig. Nochtans was bij de opening van dat centrum gegarandeerd dat alle transmigranten die niet opgesloten waren in afwachting van een uitwijzing, naar de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel gebracht zouden worden om er asiel aan te vragen.

De 21 mensen waren woensdag binnengebracht nadat ze op een snelwegparking waren opgepakt. Ze werden er gescreend en op basis daarvan werd geoordeeld dat uitwijzing op korte termijn niet mogelijk was. Het is dan de opdracht van Dienst Vreemdelingenzaken om hen per busje naar Brussel te brengen. Maar er was op dat moment niemand aanwezig in het centrum om die taak te vervullen.

Dus liet de politie de 21 mensen gewoon in Steenokkerzeel vertrekken. ‘We hadden geen andere keuze’, zegt Mario Thys van politievakbond NSPV. ‘De maximale termijn van 24 uur administratieve opsluiting was bereikt.’

Kinderziektes 

De minderjarigen werden aangemeld bij de Dienst Voogdij, zoals de regels het voorschrijven. ‘Maar er kwam niet meteen antwoord, dus moesten we ook hen laten vertrekken’, zegt Thys.

Volgens burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon (N-VA) werden twee mensen na de vrijlating meteen weer opgepakt door de politie. De negentien overigen zouden in Nossegem op een trein gestapt zijn, wellicht richting Brussel.

Ryon is not amused met wat er is gebeurd. ‘De politie bracht mij vooraf niet op de hoogte. Ik moest het via een omweg vernemen. Mensen hier zomaar op straat zetten, heeft geen zin’, zegt de burgemeester.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) spreekt over ‘kinderziektes’. Het afhandelingscentrum is intussen drie weken open. ‘Ze leren er nog elke dag bij’, zegt de woordvoerder van Jambon. ‘Maar wat hier gebeurd is, is natuurlijk niet de bedoeling. Het moet eenmalig blijven.’

'Slecht bestuur'

Het centrum opende vorige maand de deuren en is een onderdeel van het ‘negenpuntenplan’ tegen transmigratie van minister Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Eerder uitten de vakbonden al ongenoegen over de snelheid waarmee de oprichting gepaard ging. Die leidde onder meer tot de vrijlating van 202 sans-papiers, onder wie 32 met een strafblad. 

Ben Segers van de studiedienst van SP.A, die het afhandelingscentrum van nabij volgt, is kritisch. ‘Toen het centrum de deuren opende, klonk het dat wie vrijgelaten werd, naar de asielloketten “begeleid” zou worden. Intussen weten we dat daar niets van klopt. Mensen worden gedumpt in het Maximiliaanpark. Nu blijkt zelfs dat al niet meer te lukken. Dit is slecht bestuur.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in