‘Opnieuw moedige journalist gesneuveld in strijd tegen corruptie’
Foto: REUTERS

De Europese Commissie roept Bulgarije op om de daders van de brutale moord op de journaliste Viktoria Marinova (30) snel te vervolgen.

‘Opnieuw is een moedige journalist gesneuveld in de strijd om de waarheid en tegen corruptie’, zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Hij is ‘geschokt door de verschrikkelijke moord’.

Het lichaam van Marinova is zaterdag in een park gevonden nabij de Donau in haar thuisstad Ruse. Volgens het parket werd ze verkracht, geslagen en gewurgd.

De Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Mladen Marinov zegt dat er nog geen bewijzen zijn dat haar dood gelinkt is aan haar werk als journalist. Haar laatste artikel legde misbruik van Europese bouwsubsidies bloot. Bulgaarse bouwbedrijven zouden met valse facturen Europese subsidies hebben verduisterd.

De Bulgaarse premier Boyko Borisov zegt dat de beste criminologen naar Ruse zijn gestuurd. ‘Laten we ze niet onder druk zetten. Er is veel DNA gevonden.’

Bulgarije staat op plaats 111 in de wereld op het gebied van persvrijheid. Dat is een stuk lager dan alle andere EU-landen. ‘Fysieke aanvallen en doodsbedreigingen door criminele groepen zijn gewoon in Bulgarije’, zegt Reporters Without Borders.

Marinova is de derde journalist die de voorbije twaalf maanden vermoord is in de EU.