De beste bar ter wereld verdwijnt binnenkort
Net zoals het Mondrian-hotel werd ook de bar volledig heringericht door de Britse ontwerper Tom Dixon. Foto: Dandelyan

Het Londense Dandelyan staat bovenaan de lijst van The World’s 50 Best Bars. Maar wie zelf wil gaan proeven, wacht best niet te lang, want de eigenaar wil volgend jaar weer van nul beginnen.

Dandelyan, de bar van het Mondrian-hotel in Londen, opende in 2015 en kwam vrijwel meteen op de vijftigste plaats in de lijst binnen. In 2016 maakte de bar een reuzensprong naar plaats drie, en schoof sindsdien elk jaar een plaatsje op. Volgend jaar kan de The World’s 50 Best Bars echter uitpakken met een nieuwe nummer één, want Dandelyan houdt binnenkort op te bestaan.

‘We zijn heel blij dat we dit toppunt hebben bereikt, maar zijn al aan het bekijken wat we hierna kunnen doen’, aldus oprichter Ryan Chetiyawardana, in 2015 verkozen tot beste barman. De naam en het concept zullen in de loop van volgend jaar verdwijnen, maar zijn team blijft de locatie in het chique hotel wel trouw.

Overigens kunt u in Londen nog in voldoende andere bars terecht voor kwaliteitsvolle cocktails. De Britse hoofdstad telt in totaal tien bars in de lijst, evenveel als de Verenigde Staten. Parijs telt met Le syndicat, Little red door en Candelaria drie vermeldingen en voor de beste cocktails in Amsterdam moet u bij Tales and spirits zijn. In Berlijn en Barcelona is dat bij respectievelijk Buck and breck en Paradiso.

De lijst, een initiatief van William Reed Business Media, wordt samengesteld op basis van voorkeurstemmen van 505 journalisten, barmannen en kenners uit 55 landen. Dit is de top tien:

1/ Dandelyan in Londen
2/ American Bar in Londen
3/ Manhattan in Singapore
4/ The NoMad in New York
5/ Connaught Bar in Londen
6/ Bar Termini in Londen
7/ The Clumsies in Athene
8/ Atlas in Singapore
9/ Dante in New York
10/ The Old Man in Hongkong