Vande Lanotte: ‘Ik word geen schoonzoon bij andere burgemeester’
Foto: Geert Van de Velde

Johan Vande Lanotte (SP.A) gaat niet in het schepencollege van Oostende zetelen als hij geen burgemeester blijft. Dat heeft hij in het Radio 1-programma De Ochtend gezegd.

Peilingen voorspellen dat de kiesstrijd in Oostende zal uitdraaien op een tweestrijd tussen Vande Lanotte en Bart Tommelein. ‘De ene wint, en de andere niet’, zo blikt Vande Lanotte vooruit.

Verliest de zittende burgemeester het pleit, dan sluit hij een schepenambt uit. ‘Ik ga niet als schoonzoon bij een andere burgemeester zitten. Dan ga ik iets anders moeten doen’, zegt de voormalige vicepremier.

 

De lijsttrekker van Open VLD bevestigt dat hij Vlaams minister blijft tot de verkiezingen van mei volgend jaar. ‘Maar één zaak is duidelijk: als de kiezer in Oostende mij de kans geeft om burgemeester te worden, zal ik in 2019 de eed afleggen en ook in 2019 daadwerkelijk burgemeester worden.’

De voorbije zes jaar vormde de partij van Vande Lanotte een coalitie met de Open VLD van Tommelein en de CD&V.

Coalities

Afgaande op de stellingnames van de lijsttrekkers is het aantal potentiële coalities in Oostende al ingeperkt. Wouter De Vriendt (Groen) maakte duidelijk dat zijn partij niet in het bestuur wil met N-VA. Björn Anseeuw, lijsttrekker van N-VA, sluit dan weer een coalitie met de Stadslijst uit. Ook bij de Stadslijst ziet men zo’n samenwerking niet zitten. Open VLD sluit op het Vlaams Belang en Pvda na geen enkele partij uit.