Frankrijk wint voor het vijfde jaar op rij de Motorcross der Naties, Belgen komen tekort in Red Bud
Foto: Fred Moisse

Frankrijk heeft zondag in het Amerikaanse Red Bud voor de vijfde opeenvolgende keer de Motorcross der Naties op haar palmares geschreven. Onze zuiderburen (35 ptn), met Gauthier Paulin, Dylan Ferrandis en Jordi Tixier als rijders, haalden het voor Italië (37) en Nederland (41). De Belgische motorcrossers, de Red Knights (Jérémy Van Horebeek, Clément Desalle en Jago Geerts), finishten finaal als zevende (53).

Na de tweede race stonden de crossers van bondscoach Johan Boonen nog tweede, maar in de derde reeks boekten Van Horebeek (Open) en Desalle (MXGP) tegenvallende resultaten met een elfde en een 27e stek en zo zakten de Knights alsnog naar de zevende plaats.

Opvallend is dat Nederland alle drie de races in Red Bud won, maar toch slechts derde werd in de eindafrekening. Herlings (2x) en Coldenhoff wonnen hun reeksen, maar Calvin Vlaanderen viel uit in de eerste reeks en moest met een oogblessure forfait geven voor de tweede reeks. Zijn slechte resultaat (36e) kon dus niet geschrapt worden en woog zwaar door in de eindstand.

De Verenigde Staten is met 22 overwinningen nog steeds recordhouder wat betreft het aantal zeges in de Motorcross der Naties. België telt vijftien eindzeges, de laatste dateert van 2013. Toen wonnen Clément Desalle, Jérémy Van Horbeek en Ken De Dycker in het Dutise Teutschenthal de wereldtitel. Volgend jaar vindt de Motorcross der Naties in het Nederlandse Assen plaats.