Controverse over Joodse afdeling van AfD
Er wordt betoogd tegen de nieuwe AfD-afdeling Foto: AFP

De radicaal-rechtse Duitse partij Alternative für Deutschland heeft een eigen Joodse afdeling opgericht. Die bestrijdt ‘de massa-immigratie van moslimmannen met antisemitische standpunten’.

Er hebben zich al een twintigtal partijleden bij de groep aangesloten. Zo raakte vandaag bekend in de internationale media. Vorige week verklaarde Dimitri Schulz, een van de stichtende leden, tegen het Duitse persagentschap DPA dat ‘AfD de enige partij in Duitsland is die van antisemitisme door moslims een onderwerp maakt zonder het te trivialiseren’.

Ongeveer 250 mensen kwamen op straat in Frankfurt om tegen de oprichting te protesteren. ‘De AfD is niet koosjer’, viel op een van de borden te lezen. Onder meer de Joodse studentenvereniging riep op om mee te lopen in de betoging.

Joodse organisaties en leiders hebben zich de voorbije dagen al kritisch uitgelaten over het initiatief. Nog volgens persagentschap DPA omschreef Meron Mendel, de directeur van het Anne Frank Educatiecentrum, de oprichting als ‘een PR-stunt door radicaal-rechts’.

Zeventien Joodse organisaties hebben al een bericht uitgestuurd om te beschrijven hoe AfD een partij is ‘waarbinnen antisemitisme en de ontkenning van de Shoah een plaats hebben’.

AfD-kopstuk Alexander Gauland omschreef voor de zomer het tijdperk onder de nazi’s nog als ‘slechts een spatje vogelpoep in duizend jaar succesvolle Duitse geschiedenis’. Leden van zijn partij zijn ook al gelinkt aan neonazi’s en hebben zich xenofoob uitgelaten.

Tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung liet een woordvoerder van AfD weten dat leden die antisemitische uitspraken doen, geen plaats hebben binnen de partij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in