Huwelijksreferendum in Roemenië trekt te weinig volk
Een Roemeen heeft zijn stem uitgebracht Foto: AFP

Onvoldoende Roemenen hebben hun stem uitgebracht in het referendum over het traditionele karakter van het huwelijk. Daardoor is er geen geldige uitslag.

Een twee dagen durend referendum met als doel de Roemeense grondwet te wijzigen zodat koppels van hetzelfde geslacht niet het recht zouden hebben om te trouwen, is mislukt. Tegen het afsluiten van de stembussen was maar 20,4 procent van de bevolking komen stemmen. Er moest minimaal 30 procent gehaald worden om de uitslag te valideren.

Momenteel is de Roemeense grondwet genderneutraal over het huwelijk. Dat wordt omschreven als een band tussen twee echtgenoten. Maar het conservatieve kamp wilde die omschrijving aanpassen zodat het huwelijk expliciet een band is tussen man en vrouw.

Doel was om het in de toekomst onmogelijk te maken een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht toe te staan. Het voorstel kreeg brede steun van conservatieve politici en de kerk.

Op juridisch vlak zou er met een instemming niet meteen iets veranderd zijn. De wetgeving in Roemenië laat het homohuwelijk momenteel niet toe. Tegenstanders noemden het dan ook een overbodig referendum dat de homofobie dreigde te voeden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in