Interpol-baas gearresteerd en stapt op
Meng Hongwei afgelopen zomer op een congres Foto: Belga

De Chinese overheid laat weten dat de grote baas van Interpol, Meng Hongwei, in de cel zit omdat de anticorruptie-autoriteit onderzoek naar hem doet. Interpol heeft ondertussen zijn ontslag ontvangen.

Eind vorige maand reisde Meng Hongwei van het hoofdkantoor van Interpol in de Franse stad Lyon naar de Chinese hoofdstad Peking. Daar werd hij meteen na zijn aankomst gearresteerd. Zo meldt de South China Morning Post.

De arrestatie zou kaderen in een onderzoek van de anticorruptie-autoriteit, maar over de precieze aanklachten is er nog geen duidelijkheid. De Chinese overheid heeft ook nog geen verdere toelichting gegeven.

De echtgenote van Meng Hongwei verklaarde zaterdag nog dat ze dacht dat haar echtgenoot in gevaar is. Ze riep de internationale gemeenschap op om op te treden. De vrouw staat onder politiebescherming.

Zaterdag nog vroeg Interpol China officieel om uitleg over de vermiste voorzitter. De organisatie laat nu in een officieel statement weten het ontslag te hebben ontvangen van Meng Hongwei. De vicevoorzitter, de Zuid-Koreaan Kim Jong Yang, neemt zijn plaats voorlopig in. In november wordt er een nieuwe voorzitter gekozen voor de rest van het mandaat, dat nog ongeveer twee jaar zou lopen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in