‘Het cordon is het probleem van Bart De Wever geworden’
Filip De Winter spreekt de pers toe begin dit jaar Foto: BELGA

Met een hart onder de riem van de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini (Lega) heeft het Vlaams Belang op de slotmeeting de laatste rechte lijn ingezet voor de verkiezingen.

Vlaams Belang heeft vandaag in Antwerpen de campagne voor de lokale verkiezingen afgesloten met druk bijgewoonde slotwoorden van voorzitter Tom Van Grieken en kopstuk Filip Dewinter.

‘Ik weet uit goede bron dat ze bij de partijtop van N-VA erg zenuwachtig aan het worden zijn, omdat het niet zeker is dat ze alle lokale afdelingen kunnen overtuigen om het cordon sanitaire te respecteren’, zei Van Grieken vooraleer hij enkele duizenden militanten toesprak.

‘In enkele gemeenten in de provincie Antwerpen worden aftastende gesprekken gevoerd’, voegde Dewinter er aan toe. ‘Het cordon is niet langer het probleem van Vlaams Belang, het is het probleem van Bart De Wever geworden. Hij wil aan de macht blijven in de stad Antwerpen en dat moet dan maar met Groen. Ik hoor veel N-VA-kiezers die daar niet gelukkig mee zijn.’

Als een machtsdeelname niet mogelijk blijkt na 14 oktober, is het Belang bereid om gedoogsteun te leveren vanuit de oppositie. ‘In Antwerpen stellen we daarvoor zelfs maar één voorwaarde: een migratiestop’, aldus de lijsttrekker.

Tijdens de toespraken was er vooral aandacht voor migratie, ‘want ook lokaal zijn daar de meeste problemen op terug te voeren’, aldus Van Grieken.

Vlaams Belang krijgt op de meeting een hart onder de riem van de Italiaanse regeringspartij Lega (de voormalige Lega Nord). ‘Ik wens jullie veel succes met de komende gemeenteraadsverkiezingen’, zei vicepremier Matteo Salvini in een videoboodschap.

‘Maar ook succes met de komende maanden, die misschien de geschiedenis van Vlaanderen, van België en van Europa zullen veranderen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in