A12 even omgetoverd tot fietsostrade voor schone lucht
Actievoerders pleiten voor schone lucht Foto: Robbie Depuydt

Met een tocht die onder meer over de A12 heeft geleid, hebben fietsers het thema luchtkwaliteit nogmaals op de agenda proberen te zetten.

‘Betere luchtkwaliteit, verkeersveiligheid, meer mobiliteit met minder auto’s en meer leefbare steden en gemeenten.’ Daar pleiten de actievoerders van Filter Café Filtré nu al maanden voor.

Vandaag hebben ze een fietstocht georganiseerd om die eisen nogmaals onder de aandacht te brengen, een week voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die fietstocht verliep deels over de A12, een drukke verkeersader tussen Antwerpen en Brussel.

‘We waren een bewegende colonne en bleven parallel aan de hoofdrijbaan. Bovendien is het zondag. Er was dus niet veel hinder en we hebben onderweg geen problemen ondervonden’, zegt woordvoerster Annekatrien Verdickt.

‘Het was een positieve optocht met een uitgelaten sfeer. We zijn gestart met ongeveer zeshonderd fietsers in Antwerpen en zijn er met een duizendtal geëindigd in Brussel.’

Eindbestemming van de fietstocht was het Jubelpark in Brussel, de locatie van het festival Révolution-Air. Daar waren politici van diverse partijen uitgenodigd om ballonnen met schone lucht in ontvangst te nemen. ‘We stellen ze de vraag om de bezorgdheden van burgers ter harte te nemen.’

Filter

Café Filtré ontstond in maart toen verontrustende ouders van Brusselse schoolkinderen besloten de straat van de school tijdelijk af te zetten om zo meer schone lucht te eisen. Ze kregen navolging in heel Brussel en Vlaanderen.

‘Komende vrijdag zetten we met een tachtig a negentig scholen voor het laatst de straat af. Daarna gaan we even in een winterslaap’, zegt Verdickt. ‘We zullen met argusogen volgen welke signalen politici afgeven en welke beleidsbeslissingen ze nemen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in