Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) heeft zondag de Rally van Wales gewonnen, de op twee na laatste wedstrijd van het WK rally. Bij aankomst had de Fransman 10.6 seconden voorsprong op de Fin Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC). Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC) zorgde voor een tweede Toyota op het podium. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) eindigde als vijfde. In de tussenstand van het WK rally blijft onze landgenoot aan de leiding met 7 punten voorsprong op Ogier en 21 punten op Ott Tänak (Toyota Yaris WRC).

Sébastien Ogier begon als leider aan de slotdag, maar zag Jari-Matti Latvala op twee ritten van het einde de leiding overnemen. Het verschil tussen beide rijders bedroeg 0.2 seconden. In de voorlaatste rit haalde Ogier alles uit de kast, heroverde de leiding en stond die niet meer af. In de afsluitende rit, die met ruim anderhalf uur vertraging van start ging nadat er een motorrijder tijdens een demonstratie gewond werd, zette Ogier de puntjes op de i en reed hij de snelste tijd.

Na zeges in Monte Carlo, Mexico en Corsica wint de Fransman nu zijn vierde rally van het seizoen, evenveel als Ott Tänak en één meer dan Thierry Neuville. Ogier won voor de vijfde keer de Rally van Wales en doet daarmee beter dan Petter Solberg en Hannu Mikola die elk vier keer deze legendarische wedstrijd wisten te winnen.

De tweede rit van de dag was de powerstage. Daarin was Latvala de snelste en ging hij met de vijf punten aan de haal. Teamgenoot Tänak scoorde vier punten, Ogier drie en Neuville twee punten.

Met nog twee WK rally’s te gaan (Spanje en Australië) blijft Thierry Neuville aan de leiding. Hij heeft 7 punten voorsprong op eerste achtervolger Ogier en 21 punten op Tänak. Met nog twee rally’s te rijden blijven er 60 punten te verdienen. Eind oktober wordt de Rally van Spanje gereden, de voorlaatste rally van het WK.

Neuville: “We hebben alles nog steeds zelf in handen”

Na de Rally van Turkije werd de Rally van Wales eveneens geen voltreffer voor Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC). In Turkije liet de mechaniek onze landgenoot in de steek. In Wales ging Neuville zelf in de fout. Zondag toonde Neuville mentale weerbaarheid en wipte hij nog van de achtste naar de vijfde plaats. Ondanks de recente tegenslagen behoudt hij de beste papieren voor de wereldtitel.

Ogier wint rally van Wales en nadert op Neuville in de strijd om de wereldtitel
Neuville. Foto: Photo News

“We hebben dit weekend alles gegeven”, stak Neuville na afloop van wal. “Na mijn fout van zaterdag konden we een kruis over het podium maken. Vandaag hebben we aangevallen om nog enkele plaatsen winst te boeken. Het kampioenschap is bijlange nog niet voorbij. De spanning tussen Sebastien, Ott en mij blijft behouden. Ik had liever een grotere voorsprong behouden in het kampioenschap, maar kijk: we kunnen niet blijven stilstaan bij wat er de voorbije rally’s gebeurd is. We moeten rechtstaan en in de twee resterende rally’s voor de zege strijden. We hebben alles zelf in handen.”