Van der Poel is ook in Ronse de beste en pakt twee op twee, Van Aert is nog maar eens tweede
Foto: BELGA

Mathieu van der Poel heeft de GP Mario De Clercq in Ronse gewonnen. De Europese kampioen ging er met nog twee ronden te rijden alleen vandoor en had aan de meet 2ee ruime voorsprong op Wout van Aert, die nog maar eens tweede werd, en Michael Vanthourenhout. Voor Van der Poel is het na zijn zege in Meulebeke de tweede overwinning op twee crossen. En of hij klaar is voor het nieuwe seizoen.

“Normaal is Ronse glas en lastig, maar nu is het poederdroog.” Wereldkampioen Wout van Aert vatte het goed samen. Vaak wordt er in Ronsen in de modder gestreden, maar door de lange nazomer lag het parcours er droog bij. Dat maakte dat het minder lastig was en dat vertaalde zich ook in het wedstrijdbeeld. De twee tenoren Van der Poel en Van Aert zouden lang moeten wachten om de rest te lossen.

De kopstart was voor een gretige Siebe Wouters van het nieuwe Creafin-Tüv Süd, de ploeg van Timmy Simons. De 22-jarige moest echter snel van fiets wisselen en viel zo vooraan weg. Na de studieronde werd het tempo de hoogte ingetrokken. Eerst Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) en nadien Wout van Aert (Cibel-Cebon Offroad Team) voerden de druk op, maar wegrijden lukte niet meteen. In de derde ronde hadden we zo nog steeds een kopgroep van 11 man. Enkel Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal) en Tim Merlier (Crelan-Charles) ontbraken. Wel vooraan zat de verrassende Nederlander Joris Nieuwenhuis (Team Sunweb), die zelfs even de kop nam.

Afvallingskoers

Halfweg koers achtte wereldkampioen Van Aert de tijd rijp voor een nieuwe versnelling en ditmaal maakte hij wel slachtoffers. Enkel Vanthourenhout kon in eerste instantie volgen, Van der Poel (Corendon-Circus) maakte even later wel succesvol de sprong met Vermeersch en Van der Haar. Een ronde later zou ook het duo Meeusen (Corendon-Circus)-Nieuwenhuis de aansluiting maken bij de leiders, waar vooral Van Aert het kopwerk deed.

Ook Vanthourenhout had goede benen meegenomen naar Ronse en probeerde alleen weg te raken, maar het was uiteindelijk Van der Poel die erin slaagde een kleine bonus bijeen te sprokkelen op twee rondes van het einde. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde telde hij acht seconden voor op Van Aert en Vanthourenhout.

De twee achtervolgers weigerden de handdoek te gooien, maar Van der Poel liep mondjesmaat uit en had bij het luiden van de bel een stevige 16 seconden bonus op zijn naaste belagers. De zege kwam dan ook niet in gevaar: Van der Poel pakt zijn tweede overwinning van het seizoen. Van Aert won de spurt tegen Vanthourenhout en werd andermaal tweede.

Van der Poel is ook in Ronse de beste en pakt twee op twee, Van Aert is nog maar eens tweede
Foto: BELGA
Van der Poel is ook in Ronse de beste en pakt twee op twee, Van Aert is nog maar eens tweede
Foto: BELGA

Uitslag:

1. Mathieu Van der Poel

2. Wout Van Aert

3. Michael Vanthourenhout

4. Gianni Vermeersch

5. Lars van der Haar