Vlaamse regering maakt 250.000 euro noodhulp vrij voor Indonesië
Foto: EPA-EFE

Vlaamse minister-president Geert Bourgeois heeft 250.000 euro noodhulp vrijgemaakt voor de inwoners van Sulawesi in Indonesië, het eiland dat werd getroffen door een zware aardbeving en tsunami. De dodentol is intussen geklommen tot 1.763.

‘Volgens een officieel rapport van de Verenigde Naties hebben bijna 200.000 mensen op Sulawesi nood aan dringende humanitaire hulp. Met deze bijdrage geven we gehoor aan deze urgente oproep om de slachtoffers van de tragedie bij te staan’, zegt Bourgeois, die ook bevoegd voor buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking.

Het geld zal naar het consortium 12-12 gaan, dat zeven ngo’s verenigt die actief zijn op het gebied van humanitaire hulp. Het gaat om Caritas International, het Rode-Kruis Vlaanderen, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam Solidariteit, Plan International België en Unicef België.

Ze starten hulpprogramma’s op met medische, sanitaire en psychosociale bijstand, drinkbaar water en bescherming van kwetsbare groepen zoals kinderen, klinkt het zondag in een persbericht.

‘Vermoedelijk 5.000 vermisten in twee dorpen’

In Petobo en Balaroa, twee dorpen die het op 28 september zwaar geraakt zijn door de ramp, zijn vermoedelijk tot 5.000 mensen vermist. Dat meldt het nationaal agentschap voor rampenbeheer zondag. De cijfers zijn gebaseerd op de vermoedens van de dorpsoudsten.

De dodentol van de ramp is intussen geklommen tot 1.763, zo meldt het agentschap.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in