Minstens elf dodelijke slachtoffers bij aardbeving Haïti

Bij de aardbeving die Haïti zaterdagavond getroffen heeft, zijn minstens elf mensen om het leven gekomen. Dat meldde regeringswoordvoerder Jackson Alexis. Een crisiscel werd opgestart om de reddingswerken te coördineren.

De aardbeving had een kracht van 5,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich op zo’n twintig kilometer ten noordwesten van kuststad Port-de-Paix. De aardbeving werd gevoeld tot in de hoofdstad Port-au-Prince en in de Dominicaanse Republiek, het buurland waarmee Haïti het eiland Hispaniola deelt. Er volgden later twee lichtere nabevingen.

Aan de krant Le Nouvelliste voegde de regeringswoordvoerder toe dat enkele honderden mensen gewond raakten. In het departement Nord-Ouest, onder meer in de stad Port-de-Paix, vielen zeven dodelijke slachtoffers en in de stad Gros Morne vier.

Verschillende media spreken van verschillende ingestorte of zwaar beschadigde gebouwen in het noorden van het land. In Plaisance du Nord stortte de gevel van de katholieke kerk in.

Het straatarme Haïti werd in 2010 door een aardbeving van 7 op de schaal van Richter getroffen. Daarbij kwamen meer dan 220.000 mensen om het leven. Nog altijd is de schade van toen niet helemaal hersteld: een deel van de bevolking woont nog altijd in tijdelijke onderkomens. De economische en politieke toestand is gespannen. President Jovele Moïse riep zaterdag op tot kalmte.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in