Helft personeel spoeddienst wil geen griepprik
Foto: Photo News

Bijna de helft of 46 procent van de verpleegkundigen van spoedgevallendiensten in Vlaanderen laat zich niet vaccineren tegen griep. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen waarover De Zondag bericht.

Slechts 54 procent van de medewerkers van spoedgevallendiensten laat zich vaccineren, bevestigen professor Pierre Van Damme en onderzoeker Matthijs Samyn (UAntwerpen). Aan het onderzoek namen 548 medewerkers deel van de spoeddiensten van 41 Vlaamse ziekenhuizen.

‘Dat cijfer moet omhoog, want de spoedgevallendienst is de toegangspoort naar het ziekenhuis. Daarom is het ook noodzakelijk om alert te zijn en het risico voor besmettingen zo laag mogelijk te houden door onder andere preventief te vaccineren tegen griep’, klinkt het in de krant.

De onderzoekers pleiten er voor om gezondheidsmedewerkers beter te informeren. De redenen die worden opgegeven om een vaccin te weigeren: zelf nog nooit een griep doorgemaakt, bang om ziek te worden van het vaccin, en weinig vertrouwen in de werking van het griepvaccin.

Ook de bekende viroloog Marc Van Ranst wijst er in een reactie op dat de patiënt wel degelijk verwacht dat ziekenhuispersoneel gevaccineerd is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in