Ploeg overleden Duquennoy start niet in Parijs-Tours, minuut stilte geschrapt
Foto: GEERT TRESIGNIE

WB Veranclassic Aqua Protect, de ploeg van de overleden Jimmy Duquennoy, komt niet aan de start in Parijs-Tours. De Henegouwer overleed vrijdagavond bij hem thuis in Wez-Valvain aan een hartfalen in zijn zetel. Er stond een minuut stilte gepland voor de start, maar die is geannuleerd omdat de ploeg naar huis is vertrokken.

Pas zaterdagochtend raakte het drama van Duquennoy bekend. De jonge Waal was niet voorzien voor Parijs-Tours. Hij had woensdag met de Sparkassen Münsterland Giro zijn laatste wedstrijd van het seizoen gereden. Duquennoy was van plan om met zijn Sally op vakantie te trekken en postte vrijdagmiddag nog op zijn Facebook-pagina of er iemand iets afwist van een cruise op de Nijl.

“Het noodlot sloeg vrijdagavond toe”, stelde Christophe Brandt. De Waalse ex-prof is de manager van de professioneel continentale ploeg waarbij Duquennoy de afgelopen twee jaar reed. “Sally en Jimmy zaten samen in de zetel. Ineens antwoordde hij niet meer. De hulpdiensten konden hem niet meer redden.”

Toen Brandt zaterdagmorgen het nieuws vernam van ploegleider Frédéric Amorison sprong hij in zijn auto en reed hij naar het hotel in de buurt van Chartres, waar hij zijn renners voor Parijs-Tours aantrof als één hoopje ellende. WB Aqua Protect Veranclassic was van plan te starten, maar na intern overleg met de renners werd beslist om toch niet te vertrekken. De renners zijn nog te aangeslagen. Christian Prudhomme en Thierry Gouvenou stelden gisteravond alle teams op de hoogte dat de 112de editie met een minuut stilte begint, ter nagedachtenis van de jonge prof. Die minuut stilte is nu vreemd genoeg geannuleerd omdat WB Aqua Protect Veranclassic en haar renners naar huis zijn vertrokken.

Geen hartklachten

Duquennoy heeft nooit over zijn hart geklaagd. Woensdag werd de Sparkassen Münsterland Giro zijn allerlaatste koers. “Ik lag bij hem op de kamer”, zegt Kenny Molly die stagiair is bij de ploeg. “We hebben veel afgelachen. Hij was opgewekt, zoals altijd. Jimmy was een echte sfeermaker. Hij had zelfs nog wat getraind voor zijn laatste koersen en twijfelde eigenlijk of hij vrijdag nog in Zwevezele zou koersen, maar uiteindelijk deed hij het niet. Wat Jimmy is overkomen, is het bewijs dat het met iedereen kan gebeuren”, aldus Molly die gisteravond met enkele renners samenkwam om de eerste klap van het heengaan van Duquennoy in groep te verwerken.

“We zijn woensdag nog samen teruggekeerd uit Duitsland”, aldus ploegleider Frédéric Amorison. “Hij voelde zich heel goed. Jimmy was een geweldige kerel. Hij was de vriend van alleman. Dit vreselijk nieuws zal ondraaglijk zijn voor de collega’s die zowel in Parijs-Tours koersen, als naar de Ronde van Turkije zijn afgereisd.”

Duquennoy wist pas deze week dat zijn contract bij WB Aqua Protect Veranclassic na twee seizoenen niet zou verlengd worden. “Hij reageerde eerder opgelucht op dit nieuws. Hij was van plan om ergens wat werk te vinden en zou volgend jaar in een amateurploeg rijden in Frankrijk. Het leek hem een nieuwe uitdaging, een nieuw leven.” Dat vrijdagavond ineens is opgehouden.

Duquennoy won geen enkele profkoers, maar zat wel in Parijs-Roubaix mee in de vlucht van de dag, in de koers van zijn dromen. Het was de dag dat Michael Goolaerts stierf, de 23-jarige prof van Veranda’s Willems-Crelan, in volle koers. Bijna dag op dag een half jaar later verliest ons land een tweede wielerprof door hartfalen.