Overwinning voor Trump: Senaat benoemt opperrechter Kavanaugh
Trump feliciteert Kavanaugh. Foto: EPA-EFE

De omstreden Brett Kavanaugh is dan toch benoemd als rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof. De Senaat keurde zijn benoeming zaterdagavond goed na een tumultueuze stemming. Amerikaans president Donald Trump reageerde erg tevreden.

Na een FBI-onderzoek naar de beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen rechter Brett Kavanaugh besliste de Senaat vrijdag dan toch dat er tot stemming kon overgegaan worden over zijn kandidatuur. Voor er gestemd kon worden, moest er daar echter nog 30 uur gedebatteerd worden. De senatoren gingen heel de nacht door om zo snel mogelijk tot stemming te kunnen overgaan.

De stemming werd nog onderbroken door tegenstanders die vanuit de tribune hun ongenoegen luid lieten blijken, maar uiteindelijk kreeg Kavanaugh met 50 tegen 48 stemmen dan toch de steun van voldoende senatoren om zijn plaats als opperrechter voor het leven te verzekeren. Hij wordt zondag al ingezworen.

LEES OOK: Brett Kavanaugh, pitbull in toga

Honderden voor- en tegenstanders van de rechter waren naar Capitol Hill in Washington getrokken om te betogen. Tegenstanders hielden bordjes omhoog waarop ‘geloof vrouwen’ en ‘hij loog onder ede’ stond geschreven. De politie pakte tientallen actievoerders op nadat ze door de barricades waren gebroken.

Conservatieve dominantie gebetonneerd

'We zijn zeer vereerd dat hij de verschrikkelijke, verschrikkelijke aanval van de Democraten heeft doorstaan, verwees president Trump na de stemming naar de kritiek op Kavanaugh. Voor Trump betekent de benoeming van zijn kandidaat een belangrijke politieke overwinning. Niet alleen slaagt hij erin om de conservatieve dominantie in het Hooggerechtshof veilig te stellen, het betekent ook een opsteker in aanloop naar de Congresverkiezingen.

Kavanaugh werd door verschillende vrouwen van seksueel wangedrag tijdens zijn studententijd beschuldigd. Professor Christine Blasey Ford getuigde zelfs in detail voor de senaatscommissie, maar Kavanaugh ging daar in de tegenaanval en bleef alles ontkennen. Zelfs voordat de verhalen van seksueel wangedrag opdoken, waren de Democraten al gekant tegen de benoeming van Kavanaugh, die vrezen dat de conservatieve rechter ervoor zal zorgen dat abortus-, holebi- en migrantenrechten teruggedraaid zullen worden.