Extreemrechtse presidentskandidaat breidt voorsprong uit in Braziliaanse peilingen
Jair Bolsonaro. Foto: AP

Volgens een ultieme poll zou de gecontesteerde Jair Bolsonaro in een tweede verkiezingsronde de Braziliaanse presidentsverkiezingen winnen. Mogelijk heeft de extreemrechtse kandidaat die tweede ronde zelfs niet nodig. Zondag trekken de Brazilianen naar de stembus.

Jair Bolsonaro lijkt zijn voorsprong op zijn belangrijkste uitdager, Fernando Haddad uit te breiden. Volgens de laatste poll haalt de extreemrechtse Bolsonaro 36,7 procent van de stemmen, waar hij bij de vorige peiling nog op 28,2 procent stond.

Haddad, die opkomt voor de Arbeiderspartij van de voor corruptie veroordeelde voormalige president Lula, ziet zijn steun dan weer een beetje slinken. Waar hij eerder nog 25,2 procent haalde, strand de burgemeester van Sao Paulo nu op 24 procent.

Als de blanco en ongeldige stemmen niet meegeteld worden, komt Bolsonaro volgens de laatste poll zelfs aan 42,6 procent, Haddad strandt dan op 27,8 procent. Als de steun van de voormalige legerkapitein Bolsonaro nog een beetje groeit, komt er dus zelfs geen tweede ronde. Moest die ronde, die op 28 oktober zou plaatsvinden, er toch komen, dan zou Bolsonaro volgens peiling 45,2 procent halen en Haddad 38,7 procent.

Bolsonaro staat bekend om zijn seksistische, homofobe en racistische commentaren, maar hij lijkt voor veel Brazilianen de enige kandidaat die voor verandering kan zorgen. Ook Bolsonaro’s harde taal over het aanpakken van de criminaliteit klinkt vele Brazilianen als muziek in de oren. Critici zien de conservatief echter als een gevaar voor de Braziliaanse democratie.