VN-lidstaten keuren klimaatrapport goed: ‘Zelfs opwarming met 1,5 graden is rampzalig’
De Ecotron van de Universiteit Hasselt, een onderzoekscentrum dat ons klimaat over vijftig jaar simuleert en bestudeert. Foto: JEFFREY GAENS

De lidstaten van de Verenigde Naties hebben zaterdag het meest recente rapport van het IPCC, het Intergovernemental Panel on Climate Change, goedgekeurd. Saudi-Arabië verzette zich aanvankelijk tegen het rapport, maar stemde uiteindelijk toch in, melden verschillende deelnemers aan de vergadering. In ons land werd actiegevoerd voor een ambitieuzer klimaatbeleid.

In het document, dat pas maandag gepubliceerd wordt, beschrijven de wetenschappers op basis van 6.000 studies de rampzalige impact van een opwarming van het klimaat met 1,5 graden. Indien de uitstoot van broeikasgassen niet massaal wordt teruggedrongen, kan de aarde die temperatuurstijging al vanaf 2030 bereiken.

‘Met wetenschap onderhandel je niet’

Volgens verschillende deelnemers aan de vergadering in Incheon in Zuid-Korea verzette Saudi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, zich tegen een hoofdstuk waarin verwezen wordt naar de engagementen die genomen zijn in het kader van het klimaatakkoord van Parijs en die onvoldoende zijn om de stijging van de temperaturen onder de 1,5 graden te houden. Uiteindelijk ging Riyad akkoord op voorwaarde dat een voetnoot toegevoegd werd aan het hoofdstuk.

‘Er wachten ons moeilijke onderhandelingen, en we zijn tevreden om te zien dat de regeringen zich echt hebben gebogen over de wetenschappelijke elementen’, aldus klimaatexpert van ngo WWF Stephen Cornelius op het einde van de vergadering. ‘De huidige engagementen van de landen om de opwarming te beperken tot 1,5 graden, zijn niet voldoende. Men kan niet onderhandelen met de wetenschap’, aldus Cornelius nog.

Protest in Brussel

Nog zaterdag hebben op het plein voor de toegang tot het Europees Parlement (EP) in Brussel honderden mensen gedemonstreerd om meer moed en ambitie te eisen van België inzake het klimaatbeleid. Het publiek liet zich luid horen om de doelstelling van 1,5 graden opwarming van de aarde niet te overschrijden.

‘We moeten de politieke leiders wakker schudden, want België loopt achter in het naleven van het akkoord van Parijs’, stelt Nicolas Van Nuffel, voorzitter van Klimaatcoalitie.

Op de esplanade voor het gebouw van het EP trommelden de actievoerders op 28 olievaten, die de lidstaten van de Europese Unie vertegenwoordigen, terwijl in het midden van de cirkel olievaten verschillende dieren uit de dood ontwaakten dankzij een verminderde opwarming van de aarde.

‘Op een dode planeet zijn geen jobs’

‘Het klimaat moet nu in het middelpunt staan van elke beslissing die genomen wordt. We horen ze “jobs, jobs, jobs” zeggen en iedereen wil inderdaad werk, maar er is geen werk op een dode planeet. Alle investeringen moeten ons nu opnieuw op weg zetten naar het naleven van het akkoord van Parijs’, aldus Van Nuffel.

In België volgt er elke eerste zaterdag van de maand een klimaatactie tot aan de grote ‘Claim the Climate’-betoging op 2 december.