Juncker verontwaardigd over Britse kranten: 'Persvrijheid heeft ook haar grenzen'
Foto: AP

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is scherp voor de Britse media. Hij vindt het niet kunnen dat zijn persoonlijke leven verstoord wordt door kranten en websites.

‘De Britse pers zal ik niet missen’, heeft Juncker gezegd. ‘Het is zo dat de media totaal geen respect hebben voor de mensenrechten van politici. Persvrijheid heeft ook zijn grenzen. Het kan niet zo zijn dat mensen er privé door in problemen worden gebracht.' 

Juncker, nu 63, werd de laatste maanden meerdere keren door de mangel gehaald. Zo werd geschreven over het feit dat de Commissievoorzitter een drankprobleem zou hebben. Zo zou hij dronken op de Navo-top in Brussel verschenen zijn. Dat werd afgeleid uit een video waarbij hij problemen had om zelfstandig te wandelen.

Ook over zijn vader verschenen verschillende artikelen in Britse media. De vader van Juncker, Joseph, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verplicht om met de Duitse Wehrmacht te vechten nadat het nazi-regime Luxemburg was binnengevallen. Britse kranten schreven ten onrechte dat zijn vader sympathie had voor het nazi-regime. 

Brexit

Juncker heeft in de Oostenrijkse media ook laten uitschijnen dat de kans dat er een akkoord komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, de afgelopen dagen groter is geworden. Juncker is niet zeker dat er tegen oktober een akkoord zal zijn, maar tegen november zou dat wel moeten lukken.

Juncker werd gevraagd of hij verwacht dat de volgende ontmoeting van Europese leiders later deze maand een akkoord zal opleveren. ‘Zo ver zijn we nog niet. Maar we zijn nog steeds vastberaden om een akkoord met de Britse regering te bereiken’, aldus de Commissievoorzitter. Hij herhaalde bovendien dat een ‘no-deal scenario’ slecht zou zijn voor zowel de EU als het VK.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier verklaarde vorige maand ook al dat in november een akkoord bereikt zou kunnen worden, indien beide zijden realistisch blijven. En ook Alan Duncan, de staatssecretaris voor Europese Zaken, zei onlangs aan BBC Radio 4 dat hij ervan overtuigd is dat er in oktober of in november een deal op tafel zal liggen.

Vrijdagavond nog gaven EU-functionarissen een positieve beoordeling van de voortgang van de onderhandelingen. Ze lieten weten dat de sfeer bij de gesprekken over de Ierse grens gemoedelijker is geworden. Die verklaring zorgde ervoor dat de Britse pond aan waarde won tegenover de euro en de dollar.

Enkele weken geleden had Europees president Donald Tusk nog gezegd dat de plannen van premier Theresa May ‘onwerkbaar’ waren. Afgelopen donderdag riep Tusk May dan weer op om ‘ter zake te komen’ en een akkoord over het Britse vertrek te sluiten.

Het Verenigd Koninkrijk verlaat op 29 maart 2019 de Europese Unie.