Spaanse operazangeres Montserrat Caballé overleden
Foto: EPA

De Spaanse stersopraan Montserrat Caballé is op 85-jarige leeftijd gestorven. Dat heeft het ziekenhuis van Santa Creu i Sant Pau in Barcelona zaterdag gemeld.

De beroemde Spaanse diva met de indrukwekkende stembanden is in Barcelona overleden. 'Ze is deze nacht gestorven in het ziekenhuis van Sant Pau', aldus een bron binnen het ziekenhuis zaterdag. Caballé kampte al jaren met gezondheidsproblemen, en kon zich na een val zes jaar geleden bijna uitsluitend in een rolstoel verplaatsen. Twee weken geleden werd ze naar het ziekenhuis overgebracht met een blaasprobleem.

'Droevig nieuws. Een grootse ambassadeur voor ons land is overleden, een sopraan die internationale roem kreeg. Montserrat Caballé, haar stem en haar zachtheid zullen voor altijd bij ons blijven', schreef de Spaanse premier Pedro Sánchez op Twitter.

Ze wordt beschouwd als een van de grootste sopranen van Spanje. Operalegende José Carreras sprak in 2016 in De Standaard over Caballé. Ze zongen samen in meer dan een dozijn opera’s en gaven honderden concerten. ‘Het was een uitzonderlijke leerschool om door zo iemand – op dat moment had ze Maria Callas afgelost als de meest gevierde sopraan ter wereld – gesteund en begrepen te worden. Zij gaf me het zelfvertrouwen om mijn stem in de volle breedte te ontwikkelen.’

Ze begon haar carrière in 1956 in het Zwitserse Bazel, en trad meer dan 4.000 keer op. Haar internationale doorbraak dateert van 1965, toen ze de titelrol vertolkte in 'Lucrezia Borgia' van Gaetano Donizetti in Carnegie Hall in New York. Caballé is bij het grote publiek vooral bekend door haar samenwerking met Freddie Mercury, de zanger van Queen. Ze scoorden samen de hit 'Barcelona'.