Kavanaugh vrijwel zeker van benoeming
Het was uitkijken naar de Democratische senator Joe Manchin en zijn Republikeinse collega Susan Collins (foto). Foto: EPA-EFE

De omstreden kandidaat Brett Kavanaugh is zo goed als zeker van zijn benoeming tot rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Hij kreeg de cruciale steun van de Republikeinse Senator Susan Collins en Democraat Joe Manchin.

Collins en Manchin kondigden beiden aan dat ze voor Kavanaugh zullen stemmen in de finale stemming. Ze waren twee van de vier senatoren die twijfelden over zijn benoeming. Daardoor was de benoeming van de kandidaat-rechter onzeker. De Amerikaanse president Donald Trump had hem voorgedragen.

‘Ik zal stemmen om rechter Kavanaugh te bevestigen’, verklaarde Collins. Ze heeft haar motivatie uitgelegd tijdens een toespraak van 45 minuten voor haar collega’s in de Senaat. Ze benadrukte dat er geen bewijzen zijn van de aantijgingen. Collins stond onder hevige druk van activisten om tegen de aanstelling van Kavanaugh tot opperrechter te stemmen.

Manchin volgde haar voorbeeld in een verklaring. Zijn ‘ja’-stem is opvallend, als Democraat. Amerikaanse media wijzen erop dat hij herverkozen wil worden in de staat West-Virginia en daarom niet met zijn partij meestemt. In West-Virginia won Trump namelijk overtuigend tijdens de presidentsverkiezingen. Een ‘nee’-stem zou te veel kiezers afschrikken.

Meerderheid

Door Collins’ steun en die van Manchin lijkt er een meerderheid te zijn voor de benoeming van Kavanaugh. De politica uit Maine motiveerde haar besluit in een toespraak in de Senaat. Betogers op de publieke tribune hadden voor de speech ‘Stem nee’ gescandeerd. Zeker zes mensen werden de zaal uitgezet.

Momenteel gaat het richting een meerderheid van 51 Senatoren voor en 49 tegen de benoeming van Kavanaugh.

De Senatoren in de VS hadden vrijdagmorgen in een belangrijke stemming beslist om de benoeming van Brett Kavanaugh als rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof voort te zetten.

Met de procedurestemming van vrijdag werd de facto het eindpunt van de debatten vastgelegd. Er is daarvoor een termijn van dertig uur opgestart. De definitieve stemming om de benoeming van Kavanaugh te bevestigen, zal wellicht zaterdag plaatsvinden.