Hoofdkantoor van organisatie achter reddingsboot Aquarius aangevallen
Twitter/Romain Espino

Het hoofdkantoor van SOS Méditerranée, een hulporganisatie die migranten in nood op de Middellandse Zee redt, is vrijdag in Marseille aangevallen door leden van de extreemrechtse jongerenorganisatie Génération Identitaire.

De Franse politie bevestigt dat de lokalen van de ngo zijn binnengedrongen door actievoerders van Génération Identitaire.

‘De leden van SOS Méditerranée zijn veilig en wel, maar in shock’, zo meldt de organisatie via Twitter over de actie. Volgens een politiebron zijn 22 mensen wegens vandalisme opgepakt.

Génération identitaire heeft via een mededeling op Facebook ook zelf bevestigd dat het lokalen van de ngo heeft ‘bezet’. ‘Met deze actie wilden wij op een vreedzame manier de medeplichtigheid van SOS Méditerranée aan mensensmokkel, en dat onder het mom van menslievendheid, aan de kaak stellen’, schrijft Génération Identitaire op Facebook.

Manifestatie in Brussel

SOS Méditerranée is de ngo die reddingsacties uitvoerde met de Aquarius, voordat het schip zonder vlag kwam te zitten en dus niet meer mocht uitvaren. Verschillende extreemrechtse groepen beschuldigen de ngo ervan op die manier medeplichtig te zijn aan mensensmokkel.

Op het Luxemburgplein in Brussel vindt zaterdag een manifestatie van SOS Méditerranée plaats. Er zijn gelijkaardige acties gepland in een dertigtal steden in Frankrijk, maar ook in Berlijn en Palermo in Italië.

De organisatie roept burgers op om een ‘oranje golf’ te vormen, de kleur van de boeien, zwemvesten en de Aquarius zelf. ‘Om de humanitaire waarden en solidariteit te verdedigen’, meldt SOS Méditerranée.