Wat mensen na een scheiding echt niet willen horen, waarom de ambassadeur in Den Haag geen diplomaat moet zijn en hoe De Standaard u helpt geld te verdienen
Kaat Schaubroeck slaat nieuwe clichés over scheiden aan diggelen.
Het is niet erg als u een verkiezingsprogramma overslaat of de bladzijde met nog een dubbelinterview ongelezen omslaat. Dit zijn elf van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Vroeger was scheiden uit den boze, nu moeten mensen hun hart volgen, komen ze er sterker uit, moeten ze het loslaten en is het belangrijkste dat de exen altijd blijven praten. Kaat Schaubroeck slaat ook die nieuwe clichés aan diggelen.

2.

De kaart met de stippen van CurieuzeNeuzen heeft u ongetwijfeld zitten bekijken vorige zaterdag. Alleen al via de site is ze 1,2 miljoen minuten bekeken. Ze toont hoeveel vervuiling auto’s in uw straat veroorzaken. Wat als we de diesel zouden bannen? Of gewoon nog maar de sjoemeldiesels zouden verbieden? ‘De verantwoordelijkheid van de autosector is verpletterend’

3.

Voortaan spreken we over een tijd voor CurieuzeNeuzen, en een tijd erna, vindt mobiliteitsexpert Kris Peeters. Als we nu niet de verbeelding vinden over hoe we mobieler worden zonder auto’s, berusten we erin dat we stikken.

4.

Het directiecomité Buitenlandse Zaken profiteerde van de zomerluwte om de benoeming van Dirk Achten, voorzitter van dat directiecomité, tot ambassadeur in Den Haag snel door te duwen. Daar was een Koninklijk Besluit voor nodig dat iemand die geen diplomaat is, toch ambassadeur kan worden.

5.

Wat een prachtig cadeau heeft Zuhal Demir deze week van Erdogan en zijn AKP gekregen. Noël Slangen geeft haar wat advies over hoe ze er nog meer kan uithalen. Lees ook de vorige afleveringen van ‘De scheurlijst’, de dagelijkse blik van Slangen op het electorale gewoel.

6.

Plotseling speelt armoede op als thema in de verkiezingen. Omdat het nu met betaalbaar wonen verbonden wordt, een grote zorg, ook voor de middenklasse. Vooral in die steden waar links aan de macht was. Had het Gentse kartel, bijvoorbeeld, zich echt zo slecht voorbereid op incidenten over armoede en wonen dat ze zichzelf zo in de penarie communiceren?

7.

Of het licht blijft branden, is nog onzeker. Zeker is dat u meer betaalt voor elektriciteit. Neem even de tijd om uit te zoeken hoe het goedkoper kan.

8.

Over uitzoeken en geld verdienen gesproken: hoe investeert u spaargeld voor een mooie opbrengst op lange termijn? De Standaard wil helpen en richt samen met de Vlaamse Federatie van Beleggers ‘De Beleggingsclub’ op, een groep van tien gemotiveerde lezers die kennis en ervaring opbouwen om een gemeenschappelijke beleggingsportefeuille aan te leggen.

9.

Afgelopen week werd de Passerelle afgebroken, de oude voetgangersbrug over de Schelde in Wetteren. Om de kolonie huiszwaluwen te beschermen die daar broedt, is tot na het broedseizoen gewacht. De nieuwe brug kreeg uitsparingen die de huiszwaluwen volgende zomer verleiden daar te broeden. Dat verleidt Inge Schelstraete tot een ode aan de zwaluw. Zag u ze al vertrekken?

10.

Er is zoveel dat ons blijft raken in Bruegel, noteert Geert Van der Speeten vol bewondering op de grote tentoonstelling in Wenen. De reikwijdte van zijn onderwerpen, zijn beeldgrappen, zijn briljante techniek. Vijf sterren natuurlijk.

11.

Rechts in beeld zit Walter Zinzen. Links zit Rik Van Cauwelaert. Dat moet eigenlijk omgekeerd zijn, noteert televisiecriticus Tom Heremans. Maar ach, cruciaal is dat niet: ‘Ze spreken zichzelf vaker tegen dan elkaar.’