Belangrijke stap voor Kavanaugh: Senaat laat nominatie doorgaan
Een betoger protesteert tegen de benoeming van Kavanaugh. Foto: AFP

Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft toegezegd om te stemmen over de nominatie van Brett Kavanaugh tot opperrechter. Daardoor kan de omstreden kandidaat van president Donald Trump mogelijk morgen al benoemd worden. Trump reageerde tevreden.

De door de Republikeinen gecontroleerde Senaat stemde met 51 tegen 49 stemmen voor de verderzetting van de nominatie van Kavanaugh voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Daardoor begint een termijn van 30 uur te lopen, waarna de debatten worden stopgezet. Het confirmatieproces van Kavanaugh kan dus waarschijnlijk zaterdag al afgerond worden.

Belangrijk: dat de Senaat er met een meerderheid heeft ingestemd om door te gaan met het confirmatieproces van Kavanaugh, betekent zeker niet automatisch dat zijn voordracht ook zal worden goedgekeurd. Enkele senatoren die het licht vrijdag op groen plaatsten, hebben namelijk al verklaard dat ze toch nog twijfels hebben over hoe ze na de debatten zullen stemmen.

Het is daarbij vooral uitkijken naar de Democratische senator Joe Manchin (West-Virginia) en zijn Republikeinse collega Susan Collins (Maine). De Republikein Jeff Flake (Arizona) heeft vrijdagavond laten weten de benoeming van Kavanaugh te zullen goedkeuren.

'Het zal gissen blijven naar de uitkomst van de stemming, tot de stemmen uiteindelijk echt uitgebracht zijn', zei Chuck Grassley, de voorzitter van de justitiecommissie van de Amerikaanse Senaat, vrijdag aan journalisten.

Beschuldigingen van aanranding

Donderdag konden de senatoren al het FBI-rapport inkijken dat gemaakt werd over de beschuldigingen tegen Kavanaugh van aanranding door de Californische docente Christine Blasey Ford. De Democraten klaagden al aan dat het onderzoek, waarvoor de FBI van het Witte Huist maar een week kreeg, onvolledig is. Zo werd het drinkgedrag van Kavanaugh in zijn studententijd niet onderzocht.

'Ik ben erg trots dat de Senaat 'JA' heeft gestemd', reageerde president Donald Trump al snel op Twitter.