Ook Duitse regering beschuldigt Rusland van cyberaanvallen
De Bundestag in Berlijn. Foto: EPA

Rusland zat achter cyberaanvallen op de Bundestag en het Duitse federale datanetwerk. Dat heeft de Duitse regering gezegd. Donderdag beschuldigden Nederland en de Verenigde Staten Moskou nog van pogingen tot hacking.

‘Ook de bondsregering gaat er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vanuit dat achter de campagne APT28 de Russische militaire dienst GROe schuilgaat’, zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert vrijdag in Berlijn. Vermoed wordt dat APT28 verantwoordelijk is voor de cyberaanvallen op de Bundestag en het federaal datanetwerk van de voorbije jaren.

‘We gaan bij deze beoordeling uit van onze over het algemeen zeer goede kennis van bronnen en feiten’ zei Seibert. De regering heeft het ‘volste vertrouwen’ in de beoordeling van de Britse en Nederlandse autoriteiten. ‘We veroordelen dergelijke aanvallen op internationale organisaties en instellingen van onze bondgenoten in alle talen. En we roepen Rusland op zijn verantwoording te nemen en dergelijke activiteiten stop te zetten’, voegde hij eraan toe.

Donderdag hadden de VS zeven agenten van de Russische militaire geheime dienst aangeklaagd, onder andere wegens cyberaanvallen op het Wereld Anti-Doping Agentschap (Wada). Nederlandse autoriteiten hadden naar eigen zeggen GROe-agenten betrapt bij een poging om het computernetwerk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) te hacken. De Britse cyberdefensie verklaarde dat de GROe achter de hackergroep APT28 zit.

De Russische groep cyberspionnen die in Den Haag tegen de lamp liep, wordt ook in verband gebracht met een inbraak bij het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in