Vermist: de grote baas van Interpol
Meng Hongwei Foto: EPA-EFE

In Frankrijk is een onderzoek geopend naar de verdwijning van Meng Hongwei, de Chinese baas van de in Lyon gevestigde internationale politieorganisatie Interpol. Sinds hij eind september naar China afreisde, vernam zijn familie niets meer van hem.

Het is zijn echtgenote die zijn verdwijning vrijdag aangaf bij de Franse autoriteiten. De 64-jarige man woont in Lyon met zijn vrouw en kinderen, en vertrok op 29 september op reis naar geboorteland China. De Franse politie zegt aan persbureau Reuters dat ze de verdwijning van Meng behandelen als een onrustwekkende verdwijning.

Meng Hongwei is een voormalige Chinese minister, en werd in november 2016 verkozen tot voorzitter van Interpol. Die organisatie, die politieorganisaties helpt bij bestrijden van criminaliteit en het opsporen van voortvluchtige gangsters, wilde niet veel kwijt over de zaak.

‘Dit is een zaak voor de relevante autoriteiten in zowel Frankrijk als China’, klinkt het in een korte verklaring.

Volgens een anonieme bron die de Hongkongse krant South China Morning Post citeert, loopt tegen Meng een onderzoek in China. Hij zou vlak na zijn aankomst in het land zijn weggebracht door de autoriteiten voor een verhoor. Het lijkt erop dat Meng onlangs in ongenade is gevallen bij de Chinese Communistische Partij: in april verloor hij zijn positie binnen het partijbureau.

Eerste Chinese Interpolbaas

Meng was eerder de Chinese onderminister van Publieke Veiligheid, een functie waardoor hij volgens critici de leiding gaf aan de geheime politie van het land. Tegen zijn benoeming als grote baas van Interpol in 2016 kwam dan ook heel wat kritiek: mensenrechtengroeperingen vreesden dat Peking zijn steutelpositie binnen Interpol zou misbruiken om gevoelige informatie over dissidenten boven water te krijgen.

'Zijn verdwijning is echt beangstigend, en bewijst dat niemand, helemaal niemand, veilig is (voor vervolging in China)', reageert Sophie Richardson, de directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in China.