'Belgen kunnen Ryanair wel in eigen land aanklagen'
Foto: REUTERS

Alleen bedrijven die winst maken door in naam van reizigers claims in te dienen tegen Ryanair, moeten dat in Ierland doen. Dat stelt de luchtvaartmaatschappij nadat Test Aankoop een nieuwe clausule aanklaagde. Belgen kunnen volgens Ryanair wel degelijk in eigen land een rechtszaak starten, maar moeten dan wel eerst een claim rechtstreeks aan Ryanair richten.

‘Totaal onwettig.’ Dat vond Test Aankoop van de clausule die sinds deze week in de algemene voorwaarden van Ryanair is opgenomen en reizigers die de luchtvaartmaatschappij voor de rechter willen brengen omdat die bijvoorbeeld weigert u een schadevergoeding te betalen na een stevige vertraging of een geannuleerde vlucht, verplicht zich tot een Ierse rechtbank te wenden. Dat verhoogt de drempel om juridisch verhaal te halen bij Ryanair aanzienlijk, en Test Aankoop besliste ondertussen om de maatschappij in gebreke te stellen.

Ryanair betwist in een reactie nu dat het om een nieuwe clausule gaat, en stelt dat Belgen wel degelijk nog in eigen land terechtkunnen. ‘Deze clausule (die al bestaat sinds 2010) betekent enkel dat zaken van claimjagers voor de Ierse rechtbank behandeld worden. Dit om reizigers te beschermen voor deze wanpraktijken, waarbij tot 50 procent van de schadevergoeding wordt aangerekend.’

‘Als een individuele reiziger echter eerst een claim indient bij Ryanair (zoals vereist wordt), en die wordt geweigerd, dan staat het hem vrij om de zaak voor een Belgische rechtbank te brengen’, stelt de Ierse lagekostenmaatschappij.