Sint-Pietersabdij opent ‘grootste muziektentoonstelling ooit in Vlaanderen’
Foto: sint-pietersabdij

De Gentse Sint-Pietersabdij brengt vanaf 5 oktober een tentoonstelling over zestig jaar Nederlandstalige liedjes. ‘Lang leve de muziek!’ verzamelt Nederlandstalige muziek van meer dan 200 artiesten uit België en Nederland.

De tentoonstelling brengt alle opmerkelijke nummers samen in een grote tentoonstelling. ‘Het zijn de liedjes die we luidkeels meezingen’, aldus curator Jan Delvaux.

‘Nummers die we kiezen voor de grote momenten van het leven: een liefdesverklaring, een openingsdans, een geboorte, een afscheid. ‘Van Rocco Granata tot Marco Borsato, van Boudewijn De Groot tot Lil’ Kleine, iedereen heeft wel een Nederlandstalig nummer tussen zijn favorieten aller tijden zitten.’

Vijf researchers doorzochten gedurende meer dan een jaar de collecties van artiesten, musea en private verzamelaars. Op die manier slaagden ze erin om van hoofdrolspelers uit alle periodes en over alle muziekgenres heen tal van unieke stukken in bruikleen te krijgen.

Maanden opzoekingswerk in het VRT-beeldarchief leverde dan weer unieke montages met tijdsbeelden op. Die worden verzameld in een interactieve opstelling.

De tentoonstelling loopt tot 9 juni 2019.