Driehonderd betogers werden gearresteerd, waaronder Amy Schumer en Emily Ratajkowski, bij protesten tegen de nominatie van rechter Brett Kavanaugh voor het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Vrijdag wordt gestemd over de nominatie van Kavanaugh, maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Honderden vrouwen lieten donderdag van zich horen in het Senaatsgebouw, omdat ze niet willen dat Kavanaugh wordt aangesteld. Driehonderd betogers werden uiteindelijk gearresteerd door de politie, waaronder Schumer.

Rechter Kavanaugh wordt beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag door Christine Blasey Ford, maar zelf ontkent hij alle aantijgingen (zie video hieronder). Tijdens een Senaatscommissie mochten zowel Ford als Kavanaugh aan het woord komen om te getuigen. Vrijdag stemmen de Amerikaanse senatoren of Kavanaugh een zitje krijgt in het hoogste gerechtshof van het land. Die benoeming is voor het leven.

‘Een stem voor Kavanaugh wil zeggen dat vrouwen er niet toe doen’, zei de Amerikaanse actrice en comedian Amy Schumer tijdens de protesten. ‘Ze kunnen ons niet tegenhouden, we zullen winnen’, zei ze vastberaden. Schumer heeft eerder zelf al openlijk getuigd over haar eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze omschreef het incident duidelijk als 'verkrachting' in een interview. De actrice laat haar stem al langer horen en is een duidelijke voorvechter van de #metoo-beweging.

 

 

FBI-onderzoek

De FBI onderzocht de getuigenis van Ford, maar de inhoud van het rapport werd niet openbaar gemaakt. Het Witte Huis verstuurde donderdagochtend de conclusies van het FBI-onderzoek naar de senatoren. Volgens de Republikeinen zijn er geen nieuwe elementen naar boven gekomen, terwijl de Democraten aanklagen dat het onderzoek onvolledig is gevoerd.

 

Met de benoeming van Kavanaugh zou het conservatieve kamp de bovenhand krijgen in het Hooggerechtshof, waar rechters voor het leven worden benoemd. De Republikeinen hebben in de Senaat een nipte meerderheid van 51 versus 49 zetels voor de Democraten. Het wordt afwachten hoeveel dissidente stemmen er zijn.

De officiële stemming volgt waarschijnlijk zaterdag. Het is onduidelijk wanneer precies, want de senatoren kunnen nog debatteren over de kwestie.