Honderden betogers opgepakt bij protest tegen Kavanaugh
Verschillende feministische groeperingen en organisaties voor burgerrechten hadden opgeroepen om donderdag in Washington samen te komen. Foto: AFP

De politie heeft donderdag in Washington DC enkele honderden betogers opgepakt. Die protesteerden tegen de nakende benoeming van Brett Kavanaugh als rechter bij het Hooggerechtshof. In een opiniestuk in de Wall Street Journal geeft Kavanaugh vrijdag toe ‘te emotioneel’ te zijn geweest tijdens zijn getuigenis voor de Senaat afgelopen week. Hij meent toch een goede ‘onafhankelijke en onpartijdige’ rechter te kunnen zijn.

Verschillende feministische groeperingen en organisaties voor burgerrechten hadden opgeroepen om donderdag in Washington samen te komen. Ze hopen zo de Republikeinse senatoren te overtuigen om de kandidatuur van Kavanaugh, die beschuldigd wordt van ongewenste intimiteiten, niet te steunen. De politie pakte een 300-tal betogers op, omdat ze het gebouw op Capitol Hill weigerden te verlaten. Ook de Amerikaanse actrice Amy Schumer en model Emily Ratajkowski zijn gearresteerd.

Honderden betogers opgepakt bij protest tegen Kavanaugh
Kavanaugh geeft in een opiniestuk toe dat zijn ‘passionele getuigenis’ voor de Senaatscommissie bij momenten misschien wel te emotioneel is geweest. Foto: EPA-EFE

Kavanaugh geeft vrijdag in een opiniestuk zelf toe dat zijn ‘passionele getuigenis’ voor de Senaatscommissie vorige week bij momenten misschien wel te emotioneel is geweest. Mijn getuigenis ‘was een uiting van mijn frustratie door de onterechte beschuldigingen’, klinkt het vergoelijkend.

FBI-onderzoek

Het Witte Huis verstuurde donderdagochtend de conclusies van een extra FBI-onderzoek naar Kavanaugh naar de senatoren. Volgens de Republikeinen staan er geen nieuwe elementen in het rapport, terwijl de Democraten aanklagen dat het onderzoek onvolledig is gevoerd.

Met de benoeming van Kavanaugh zou het conservatieve kamp de bovenhand krijgen in het Hooggerechtshof, waar rechters voor het leven worden benoemd. De Republikeinen hebben in de Senaat een nipte meerderheid van 51 versus 49 zetels voor de Democraten. Het wordt afwachten hoeveel dissidente stemmen er zijn. Zaterdag valt waarschijnlijk het verdict.