Hiphoplegende Marion ‘Suge’ Knight veroordeeld tot 28 jaar cel voor doodslag
Foto: AFP

De voormalige rapmagnaat Marion ‘Suge’ Knight is donderdagavond veroordeeld voor het in 2015 opzettelijk aanrijden van twee mannen met zijn pick-up. Een van hen kwam om, de ander raakte zwaargewond.

Knight, die al een lang strafblad heeft, zat sinds het incident in de cel. Eind vorige maand sloot hij al een deal met de openbaar aanklager in Los Angeles.

In ruil voor een schuldbekentenis werd Knight niet veroordeeld voor moord, waardoor hij ontsnapt aan een levenslange celstraf. Ook twee andere aanklachten, voor bedreigingen en een overval, vervielen daardoor.

In de jaren 90 stichtte Knight samen met onder meer Dr. Dre het platenlabel Death Row, waarna hij een van de machtigste mannen in de rap werd. Hij had Tupac Shakur, Snoop Dogg en Dr. Dre onder zijn hoede. Na de schietpartij waarbij Tupac in 1996 omkwam - hij zat toen in Knights auto - ging het achteruit met Death Row. In 2006 werd het label failliet verklaard.

Knight werd door de Amerikaanse politie ook enige tijd genoemd als mogelijke verdachte van de moord op rivaal Notorious B.I.G., maar tot een formele aanklacht kwam het in die zaak nooit. De moordzaken van zowel Tupac Shakur als Notorious B.I.G. blijven tot vandaag onopgehelderd.