Duizenden protesteren in Washington tegen Kavanaugh
Foto: AFP

In de Amerikaanse stad Washington zijn donderdag enkele duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de mogelijke benoeming van Brett Kavanaugh, kandidaat-opperrechter voor het Hooggerechtshof. Kavanaugh wordt beschuldigd van ongewenste intimiteiten die jaren geleden zouden hebben plaatsgevonden.

Diverse feministische groeperingen en organisaties voor burgerrechten hadden opgeroepen om donderdag bijeen te komen. Ze hopen zo de Republikeinse senatoren te overtuigen om de kandidatuur van Kavanaugh niet te steunen.

‘Verraad de vrouwen niet, stem nee’, ‘Geloof de overlevenden’, scandeerden de manifestanten. Zij vinden dat Kavanaugh, een felle verdediger van conservatieve waarden, ongeschikt is om te zetelen in het Hooggerechtshof.

De Amerikaanse Senaat ontving donderdag van de federale recherche FBI het rapport over Kavanaugh, die door president Donald Trump werd voorgedragen voor het Hooggerechtshof.

Ondanks het straatprotest hebben de Republikeinse senatoren Jeff Flake en Susan Collins donderdagavond laten weten ‘tevreden’ te zijn met de uitkomst van dat FBI-onderzoek. Mede door hun getwijfel was de definitieve benoeming van Kavanaugh nog lang niet zeker. Democratische senatoren zeggen daarentegen dat het FBI-onderzoek, dat in minder dan een week moest worden afgerond, ‘onvolledig’ is.