Ongezien: drie Vlaams Belang-kandidaten roepen op om vooral niet op hen te stemmen
Foto: bst

Drie kandidaten op de lijst van Vlaams Belang Geraardsbergen beweren dat ze daar ten onrechte zijn op geplaatst. Alexandra Remory, lijsttrekker van Vlaams Belang, is formeel: “Ze hebben alle drie de voordrachtsakte ondertekend maar hebben zich intussen bedacht.”

Op zaterdag 15 september diende Alexandra Remory in Geraardsbergen de voordrachtsakte in voor Vlaams Belang met vermelding van de elf kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. De kandidatenlijsten zijn op donderdag 20 september afgesloten en dan is er voor wie als kandidaat zijn of haar handtekening plaatst op een voordrachtsakte geen weg meer terug.

Het was dan ook opmerkelijk dat Jolien Buelinckx, die de vierde plaats kreeg toegewezen, deze week een bericht op Facebook plaatste waarin ze oproept om niet voor haar te stemmen. Een boodschap die ze ook in naam van haar ouders Stefaan Buelinckx en Els Suys deed want die staan ook op de lijst van Vlaams Belang, op plaatsen 9 en 10.

“Geen racisten”

“Hoe we er op kwamen weten we zelf niet, we hebben alleszins geen papier getekend om op de lijst te staan. We zijn namelijk geen racisten en vinden dat ieder mens gelijk is, zowel Belg als buitenlander.”

Maar volgens Remory hebben de drie wel degelijk hun kandidatuur ondertekend op de voordrachtlijst. “En nu die lijst definitief is, kunnen er geen namen meer toegevoegd of verwijderd worden”, merkt Remory op.

De drie kandidaten kregen dezelfde boodschap toen ze via de gemeentediensten informeerden of ze niet geschrapt kunnen worden van de kandidatenlijst van Vlaams Belang. “Maar we kregen te horen dat dit niet kan. Gelieve in elk geval niet voor ons te stemmen” laat Jolien Buelinckx weten.

Lijsttrekker Alexandra Remory kan er niet mee lachen. “Men heeft die familie onlangs bang gemaakt door te verkondigen dat ze hun toekomst hypothekeren als ze opkomen voor Vlaams Belang. Toen ik ze destijds polste om kandidaat te worden, hebben ze nochtans toegezegd. Opmerkelijk dus dat ze nu op hun stappen terugkeren.”

Klaas Slootmans, woordvoerder van Vlaams Belang: “Ik heb vertrouwen in de lijsttrekker van Geraardsbergen en de juistheid van de ingediende voordrachtlijst. Welk voordeel zouden we kunnen halen door mensen ongevraagd op een lijst te zetten?