Nederlandse premier noemt hacking ‘volstrekt onacceptabel’
Mark Rutte Foto: EPA-EFE

De Nederlandse minister-president Mark Rutte noemt de poging van Rusland om de chemische waakhond OPCW in Den Haag te hacken ‘onacceptabel’. Volgens Rusland zelf is er geen enkel bewijs.

Door de werkwijze van de vier Russische spionnen in detail te onthullen, wil Rutte naar eigen zeggen een signaal afgeven. ‘Dit moet stoppen’, zegt hij tegen de NOS.

‘Het verslag van de werkwijze (van de Russische spionnen, red.) maakt het onmogelijk voor Rusland om zijn betrokkenheid bij de actie te ontkennen. Daarnaast zorgt het ervoor dat bondgenoten zich in de toekomst beter kunnen wapenen tegen vergelijkbare operaties’, stelt de Nederlandse premier.

De vier Russische spionnen zijn volgens Rutte Nederland uitgezet, en dus niet gearresteerd, omdat de operatie geen opsporingsonderzoek was, maar ‘een onderzoek tegen spionage vanuit de geheime diensten’.

‘De bedoeling was hen zo lang mogelijk te volgen tijdens de operatie en informatie te verzamelen. En op het moment dat het kritiek dreigt te worden, de operatie verstoren’, aldus Rutte.

‘Geen enkel bewijs’

De Amerikaanse regering maakte donderdag bekend dat het zeven Russische inlichtingenofficieren heeft aangeklaagd. Vier van hen waren ook betrokken bij de cyberaanval op het OPCW. De Nederlandse regering ontbood donderdag dan weer de Russische ambassadeur. ‘Een diplomatieke stap’, noemt Rutte dat.

De Russische ambassade in Den Haag noemt de aantijgingen in een verklaring echter ‘roekeloos’. ‘Het is traditie geworden dat er geen enkel bewijs is voor dergelijke claims’, zo staat er. De Russen zeggen dat de nieuwe beschuldigingen deel uitmaken van ‘de anti-Russische campagne die door de regering van het Verenigd Koninkrijk wordt gevoerd.’