CD&V Lokeren breekt met kandidate na N-VA-filmpje over Grijze Wolven
Safiye Calinalti Foto: Facebook/Safiye Calinalti
De Lokerse afdeling van CD&V breekt met kandidate Safiye Calinalti, nadat N-VA donderdag op Facebook een filmpje postte waaruit blijkt dat ze banden heeft met de Turkse extreemrechtse groepering Grijze Wolven.

'Toen de betrokken kandidate ons met volle overtuiging garandeerde dat zij stellig gebroken had met de Grijze Wolven, hebben wij haar het voordeel van de twijfel willen geven. Jammer genoeg hebben we moeten vaststellen dat zij ons niet de waarheid heeft verteld', zegt CD&V Lokeren in een mededeling.

'Er is daardoor sprake van een complete vertrouwensbreuk. Op die manier kunnen we niet langer samenwerken. Mevrouw Calinalti heeft dus ook geen plaats meer binnen onze partij', klinkt het.

Aangezien de verkiezingslijsten al zijn ingediend, is het echter niet mogelijk Calinalti nog van de lijst te halen. 'Dat betreuren wij, maar er is geen andere weg. Wij gaan verder campagne voeren, nog meer overtuigd van ons verhaal over respectvol samenleven. Maar respect moet van twee kanten komen.'

Reactie op Pano-reportage

N-VA plaatste donderdagmiddag een filmpje op Facebook waarin het probeert aan te tonen dat verschillende kandidaten van CD&V, Open VLD, Groen en SP.A dwepen met de Turkse extreemrechtse groepering Grijze Wolven. In het filmpje legt expert Dirk Rochtus eerst uit wie de Grijze Wolven zijn. Rochtus is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven en was eerder adjunct-kabinetschef Buitenlands Beleid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Het filmpje is een reactie op de Pano-reportage over ‘Schild & Vrienden’, waardoor verschillende kandidaten van de N-VA die banden hadden met de extreemrechtse jongerenbeweging zich genoodzaakt zagen de partij te verlaten. Op zijn beurt wil de N-VA nu aantonen dat heel wat kandidaten van andere partijen dwepen met de Grijze Wolven. Zo is Safiye Calinalti te zien, CD&V-kandidate in Lokeren. Op haar Facebookprofiel plaatste zij in 2014 een foto waarop zij poseert bij een vlag van de MHP, waarvan de Grijze Wolven de jongeren­beweging is. Ook maakt zij met haar pink en wijsvinger de typische groet van de Grijze Wolven.

Verder toont de N-VA onder meer hoe Yahya Degirmenci, kandidaat voor Open VLD in Lier, berichten deelde op Facebook waarin de MHP wordt bewierookt. Schepen Muhammet Oktay (Groen) uit Houthalen-Helchteren ontving dan weer de plaatselijke voorzitter van de Grijze Wolven in het lokale asielcentrum. Of zij net als Calinalti daadwerkelijk banden hebben met de Grijze Wolven, of de ideologie van de beweging aanhangen, wordt uit het Facebookfilmpje echter allerminst duidelijk.

'Proper op zijn eigen'

Daags na het verschijnen van de Pano-reportage over Schild & Vrienden zei N-VA-voorzitter Bart De Wever al dat 'elke partij proper moet zijn op zijn eigen'. 'Iedereen heeft wel extremisten die proberen te infiltreren, religieuze extremisten, Grijze Wolven, noem maar op', zei De Wever toen.

CD&V Lokeren breekt met kandidate na N-VA-filmpje over Grijze Wolven
Een aanhanger van de Grijze Wolven toont de groet van de ultranationalistische beweging tijdens een optocht in Ankara Foto: AFP