Londen sluit vier scholen door ‘valse weduwen’
Steatoda nobilis. Foto: Martin Cooper

In het oosten van Londen, in Newham, zijn twee lagere scholen en twee middelbare scholen gesloten nadat er ‘valse weduwen’ werden aangetroffen in de gebouwen. Een beet van zo’n spin kan pijnlijk zijn en roodheid en zwellingen veroorzaken. De scholen blijven minstens een week dicht.

Eén school blijft gesloten tot 29 oktober. ‘De veiligheid van onze studenten en medewerkers zijn onze prioriteit’, liet de directrice van de Rokeby school, Charlotte Robinson, weten in een e-mail naar de ouders. Volgens Robinson zal het drie weken duur vooraleer de spinnen volledig uitgeroeid zijn.

Een andere school, Ellen Wilkinson in Beckton, zal tot volgende week gesloten zijn. De lagere school Star evalueert de situatie en zal ouders volgende week een update geven.

Er bestaan verschillende soorten ‘valse weduwen’, deze scholen krijgen te kampen met de Steatoda nobilis. Deze soort is de meest voorkomende in het Verenigd Koninkrijk. De valse weduwen werden waarschijnlijk in 1879 geïmporteerd in het VK via de import van bananen uit Madeira. Een derde van de beten van de spinnen veroorzaken misselijkheid, hoofdpijn en loomheid. Er zijn nog geen dodelijke beten vastgesteld door deze spin.